Tudengid esitasid uuele riigikogule oma ootused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) kutsub kõiki riigikokku pääsenud erakondi üles seisma kvaliteetse ja kõigile Eesti noortele ligipääsetava kõrghariduse eest, muuhulgas soovivad nad vajaduspõhist õppetoetuste süsteemi ja ise sõna sekka öelda õppekavade arendamises.

«Kõikidele andekatele noortele peab olema tagatud ligipääs kõrgharidusele. Eriti vajalik on toetada neid tudengeid, kes seda enim vajavad hariduse omandamisel,» ütles EÜL-i juhatuse esimees Maris Mälzer.

EÜL-i hinnangul tuleb tegeleda edasi kõrghariduse kvaliteedi kindlustamisega jätkates kõrgkoolide institutsionaalset hindamist ning kaasata tudengeid ja ettevõtjaid õppekavade arendamisse.

Kõrghariduse kvaliteedi tagamiseks on vajalik tagada tudengite pühendumine õpingutele, mille saavutamiseks tuleb rajada kiiremas korras vajaduspõhine õppetoetuste süsteem.

«Liiga paljud tudengid töötavad täna õpingute kõrvalt täisajaga. Vajalik on vähendada üliõpilaste täisajaga töötamist, mis segab õpingutele pühendumist ning soodustada osalise tööajaga töötamist, mis täiendab koolis õpitut,» lisas Mälzer.

Tudengid tegid riigikogule mitmeid ettepanekuid:

1. Kõrghariduse kvaliteedi kindlustamise reformiga tuleb jätkata, et 2015. aastaks tegutseksid Eestis vaid siseriiklikult ja rahvusvaheliselt tunnustatud kvaliteediga kõrgkoolid.

2. Kõrghariduse riiklikku rahastamist tuleb suurendada 2015. aastaks vähemalt 2 protsendini SKP-st.

3. Eestis tuleb luua üliõpilastele terviklik sotsiaalsete garantiide süsteem, mis tagab võimaluse õpingutele täielikult pühenduda.

4. Ühiskonna arengu seisukohalt olulistes avaliku sektori ametites ja lapsevanematele tuleb taastada õppelaenu riiklik hüvitamine.

5. Võrdse kohtlemise printsiibist lähtudes peab ka kuni 26-aastastel üliõpilastel olema võimalik taotleda toimetulekutoetust sõltumata oma vanemate või hooldaja majanduslikust olukorrast.

6. Riiklikul tasandil on tarvis luua üliõpilaste tänastele ja homsetele vajadustele vastav lastehoiusüsteem ning tõsta tudengite vanemahüvitise määra vähemalt kahekordse alampalga suuruseks.

7. Soodustamaks tööandjate huvi pakkuda üliõpilastele osakoormusega töökohti, tuleb osakoormusega töötavate tudengite tööandjad vabastada sotsiaalmaksu
ravikindlustusmakse tasumisest.

8. Kõrghariduse rahastamises erasektori panuse soodustamiseks tuleb lõpetada haridusse tehtavatelt kulutustelt ja investeeringutelt erisoodustusmaksu kogumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles