Spekulatsioonid täitsid valimisöö

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside esimees Sven Mikser erakonna valimispeol.
Sotside esimees Sven Mikser erakonna valimispeol. Foto: Toomas Huik

Templid valimissedelitel napilt kuivanud, asusid erakonnad juba meisterdama erinevaid võimukombinatsioone, arutlema kavalaid strateegiaid ning jagama ümber ministrikohti.


Kuigi nii valimiste eel kui ka nende järel teevad potentsiaal­sed valitsuse moodustajad näo, et ministrikohad on absoluutselt vähetähtsad ja nende jagamine on pigem «vormistamise küsimus», siis on käärinud nii Reformierakonnas kui ka IRLis sel teemal juba tükk aega.

Ministritest kõige suurema languse teinud kultuuriminister Laine Jänesel tuleb ilmselt leppida tavalise saadikutooliga, sest juba enne valimisi räägiti, et sellele kohale võiks passida hoopis ärimehest laulumees Valdo Randpere. Oma koha võib kaotada ka justiitsminister Rein Lang, kuna väärikas koht tuleb leida kunagisele riigikohtu esimehele Rait Marustele. Seega nuputavad reformierakondlased Langile sobivat maandumiskohta.

Portfellikandja võib vahetuda

Tiitlitega pärjatud rahandusminister Jürgen Ligi ei ole ise enam sellel kohal jätkamisest huvitatud ja tema asemele võib tõusta hoopis partei peasekretär Kristen Michal. Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi pole erakonna otsustajate meelest samuti ülemäära särav olnud. Sellele kohale kaalutakse riigikogu liiget Taavi Rõivast.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Mart Laar rehmas vaid käega, kui Postimees küsis, et kas nüüd lõpuks leiab peagi tema ka valitsuse koosseisust. Või kordub eelmiste valimiste draama, mil IRL soovis oma juhile välisministri kohta, kuid Reformierakond ja Urmas Paet hoidsid sellest esindusportfellist raudkullina kinni?

Paeti suurepärane tulemus – 10 791 häält ning kolmas koht n-ö häältemagnetite edetabelis Edgar Savisaare ja Andrus Ansipi järel – annab talle võimaluse valida ministrikoha, millist aga hing ihkab. Reformierakonna kodukorra järgi on ministrikohtadele õigus vaid riigikokku pääsenutel ja valijatelt kõige suurema usalduse pälvinud parteilastel.

Majandusminister Juhan Partsi kohta liigub legend, et Reformierakond oli nõus eelmistel valitsuskõnelustel andma majandusministri koha IRLile seepärast, et ees seisavad rasked ajad ning las mees siis praeb! Pigem läks Partsil aga hoopis edukalt. Ta ütles ka valimisõhtul, et loomulikult on majandusministri koht jätkuvalt IRLi jaoks väga oluline.

Kuigi riigikogus saadi juurde neli kohta, jäi tulemus IRLi jaoks loodetust veidi kehvemaks ehk Keskerakonnale jäädi ikkagi alla. See ei pannud IRLi inimesi pidutsema nii hoogsalt, kui seda tegid sotsid pealinna keskväljakul Wabaduse kohvikus, kus oli linna vaieldamatult kõige lõbusam pidu, sest nad olnuks väga rahul ka 15 parlamendikohaga, mida enne valimisi salamisi loodeti.

19 kohta ehk eelmiste valimiste tulemuste kahekordistamine pani sotsid ülemeelikult pidutsema. Tantsiti, löödi veini- ja šampanjapokaale kokku ning vaadati ühiselt filmi oma esimehest Sven Mikserist, mille sotside kontori humoorikad inimesed olid tema auks kokku lõiganud.

Võidukõneks Mikseri lavale kutsunud õhtujuht nimetas sotse nende valimiste võitjaks. «Kas just võitjad, aga kõige suurema tõusu teinud erakond küll,» rõõmustas sotside juht.

Ootavad parempoolsete tüli

Mikser tõdes, et 4000-liikmelise erakonnana on raske vastu saada 10 000 või 12 000 liikmega parteidele, kuid: «Lisaks vaimule peame suureks kasvama ka liikmeskonnalt!»

Järgmiseks rajajooneks seadis Mikser 2013. aasta kohalikud valimised. «Täna aga pidutsege,» lõpetas ta marulise aplausi saatel.

Loomulikult oli juttu ka võimalusest, et Reformierakonna ja IRLi läbirääkimised ebaõnnestuvad ning peaminister Ansip suunab pilgu sotside poole. Nii mitmedki seltskonnad leidsid, et praegu poleks eriti mõttekas valitsusse minna. Et las kaks paremerakonda teevad omavahel sotid selgeks ehk lähevad ühel hetkel niikuinii riidu ja siis tuleb võimalus ise paari aasta pärast valitsusse minna.
«Sest uut nelja-aastast tsüklit nad vastu ei pea,» oldi sotside piduseltskonnas kindlad.

Ja presidendi kinnitaminegi riigikogus ei näinud üldse utoopilisena. Toomas Hendrik Ilvest toetavad Reformierakond ja sotsid, IRL ei ole oma selget vastust veel öelnud. Just riigipeast võib saada ka üks võti võimuliidu läbirääkimiste laua taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles