«Valimiste Foorum»: enne põhimõtted, siis personaalia

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna peopaik Pärnus
Reformierakonna peopaik Pärnus Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Rahvusringhäälingu valimistejärgses saates «Valimiste Foorum» kinnitasid riigikokku valitud nelja erakonna esindajad kui ühest suust, et koalitsiooniläbirääkimistel tuleb esmalt paika panna põhimõtted ja seejärel jaotada ministriportfelle.

IRLi poliitikasekretär Margus Tsahkna sõnas, et see, kes kellega käima hakkab, ei tohiks olla kõige tähtsam. «Me teeme programmi ikka Eesti jaoks,» ütles Tsahkna ning lisas, et seekordne koalitsioonileping tuleb väga tõsiselt läbi rääkida.

«2007. aastal rääkisime lepingut üle kuu aja läbi ja siis tuli majanduskriis ja pidime oma tegevust ümber vaatama. Soovitan kõigile läbirääkijatele võtta seda väga tõsiselt, sest lepingut tuleb täita,» rõhutas Tsahkna.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal sõnas, et igas partnerlussuhtes austatakse teineteise soove ja kui tuleb ette ettenägematuid olukordi, tuleb seda samamoodi paindlikult muuta. «Koalitsioonilepingus pannaksegi põhimõtted kirja ja püütakse seda täita.»

Tsahkna kinnitas, et koalitsioonilepingu alus saab selgelt olema maailmavaateline ja ka jõukohane riigile. «Riigieelarve tasakaalust tuleb kinni hoida, koalitsioonilepinguga ei tohi minna üle jõu käivaks.»

Michal ütles, et läbirääkimiste üks pool on ka see, et läbirääkimiste tulemus peab olema see, et sa suudad elada selle programmiga, olenemata sellest, kes on minister. «Kui sa paned midagi kirja mingisse valdkonda, siis sa pead elama sellega, et võib-olla neli aastat on toolil teise erakonna minister.»

Tsahkna tõdes, et neljal valitud erakonnal ei oleks probleemi täita ministritooli inimesega, kes oleks ka pädev, aga küsimus ongi selles, mis saab kirja koalitsioonilepingusse.

Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa märkis, et läbirääkimisi ei tohi alustada ministriportfellide jagamisest, sest siis on kohe tüli majas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Indrek Saar arvas, et ühiskonna mõttes on selge, et on kasulikum valitsus, mis on mingilgi määral tasakaalus, kui et ta on äärmuslikult parempoolne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles