Kõige täpsemini ennustas valimistulemusi Emor

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

BNSi tellitud ja TNS Emori tehtud uuringu tulemused erinesid tegelikest valimistulemustest vaid mõne protsendipunkti võrra.

Pärast eilseid valimisi sai Reformierakond 28,6 protsenti häältest, Keskerakond sai 23,3, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 20,5 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 17,1 protsenti.

Reformierakonna suurt edu näitas ka BNSi tellitud ja TNS Emori tehtud uuring, mis ennustas neile 28 protsenti häältest. Järgnesid Keskerakond 25, IRL 21 ja sotsid 16 protsendiga.

Samas triivis Emori kahe erineva küsitluse põhjal tehtud prognoos tegelikest tulemustest hoopis kaugemale, pakkudes Reformierakonnale 29 protsenti häältest, IRL-ile 25, Keskerakonnale 23 ja sotsiaaldemokraatidele 14 protsenti. Emori prognoos ei välistanud ka mõne üksikkandidaadi pääsemist riigikokku, kuid paraku see kellelgi siiski ei õnnestunud.

Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud viimane valimiseelne uuring kindlalt valima minevate kodanike seas näitas, et Reformierakond juhtis edetabelit 21 protsendiga, 14 toetusprotsendiga järgnesid Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsiaaldemokraadid ja 13 protsendiga Keskerakond.

Eesti Päevalehes avaldatud Faktum & Ariko uuring pakkus Reformierakonnale tulemuseks 30 protsenti, Keskerakonnale 22, IRL-ile 20 ja sotsidele 13 protsenti.

Eesti Ekspressi valimisuuring ennustas sotsidele vinget tulemust ja selle nad ka said. Ekspressi tellitud ja Saar Polli tehtud uuring ennustas Reformierakonnale 30,2 protsenti, Keskerakonnale 22,8, sotsidele 18,6 ning IRL-ile 16,9 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles