Anu Toots: käärid võivad veelgi kasvada Keski kasuks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonda reklaamivad õhupallid..
Keskerakonda reklaamivad õhupallid.. Foto: Peeter Langovits.

Kui praegune majandusolukord jätkub, võivad käärid erakonna toetusprotsentides veelgi kasvada Keskerakonna kasuks, kommenteeris

Turu-uuringute ASi küsitluse tulemusi Tallinna Ülikooli professor Anu Toots.

«Keskerakonna toetus ei tõuse mitte seetõttu, et Reformierakonna oma langeb, vaid seepärast, et Tallinna valitsemine läheb hästi,» ütles Toots Postimees.ee’le.

Tema sõnul on küsimus eelkõige Eesti haldussüsteemis – kohalike omavalitsuste eelarvete tulubaas kujuneb teisiti kui keskvalitsusel ja seetõttu on omavalitsused rohkem turvatud praegustest hädadest ja ohtudest.

Samas mängib Keskerakond kui opositsioonijõud tema hinnangul väga nõrgalt Reformierakonna kritiseerija rolli.

«Töölepinguseaduse puhul nad võtsid sõna, kuid see ei olnud nii tugev rünnak, mis avalikku arvamust hakkaks mõjutama,» lisas ta.

Üldiselt hindab Toots küsitluse tulemusi igati ootuspäraseks. Tootsi väitel on Reformierakonna toetus võrreldes suvega langenud eelkõige majandusraskuste tõttu.

«Eelarve kokkupanemise hädad ja tööpuuduse pidev tõus teevad kindlasti inimesed mõtlikumaks ja mitte nii hurraa-optimistlikuks, nagu nad alguses Reformierakonna poolt hääletades olid,» märkis politoloog.

Küsitluses uuriti ka vastajate arvamust Ivari Padari ja Andrus Ansipi hakkamasaamise kohta oma tööga. Selgus, et Ansipi tööga olid inimesed vähem rahul kui Padari omaga.

«Siin on kaks tahku – esiteks Ansip ei tunnista mitte ühtegi oma möödalaskmist ja väidab jäärapäiselt, et kõik on väga hästi korras. Seda juttu lihtsalt ei usuta. Padar on selles mõttes siiram,» kommenteeris Toots.

Teine põhjus on tema hinnangul see, et rahvas hindab Padarit kui kangelast, kes püüab iga hinna eest olukorda päästa.

«Padarist taheti teha omamoodi poliitilist Matrossovit. Padar võttis selle väljakutse vastu ja nii nagu Matrossovist sai märter, sai ka Padarist,» nentis Toots.

Postimees kirjutas täna, et Reformierakonna toetus on võrreldes suvega langenud neli protsenti (17 protsendile) ning Keskerakond muutus enim toetatud parteiks (18 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles