Noorte varivalimistel võidutses Reformierakond

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna maskott.
Reformierakonna maskott. Foto: www.reforminoored.ee

Täna avalikustas Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) noorte varivalimiste e-hääletuse tulemused, mille järgi kuulub 14-17 aastaste hääletanute poolehoid Reformierakonnale.

Veebruari lõpust märtsi alguseni kestnud 14-17 aastaste noorte varivalimiste e-hääletussimulatsioonis osales kokku 2733 noort.

Kõige rohkem hääli kogus sotsiaaldemokraat Sven Mikser (95 häält), kellele järgnesid reformierakondlasest peaminister Andrus Ansip (54 häält) ja reformierakondlane Urmas Paet (46).

14-17 aastaste seas osutus kaheksas valimisringkonnas võitjaks Eesti Reformierakond. Erakond Isamaa ja Res Publica Liit ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond võitsid kumbki valimised kahes ringkonnas.

Reformierakonnale, mis kogus kokku 33,81 protsenti varivalijate häältest, järgnes 24,56 protsendiga Isamaa ja Res Publica Liit ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 22,47 protsendiga. Erakond Eestimaa Rohelised osutus valituks 8,53 protsendi varivalijate poolt, Eesti Keskerakonda valis 5,38 protsenti ning 2,01 protsenti said kokku erinevad üksikkandidaadid.

Eesti Iseseisvuspartei kogus 0,55, Eestimaa Rahvaliit 1,72, Eesti Kristlikud Demokraadid 0,66 ja Vene Erakond Eestis 0,33 protsenti varivalinud noorte häältest.

Kõige aktiivsemalt võtsid varivalimistest osa Järva- ja Viljandimaa valimisringkonna noored, kus varivalimisealistest noortest e-hääletas 7,9  protsenti. Järgnesid Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa valimisringkonna noored, kus varivalimistel e-hääletas 7,3 protsenti ning Tartu linn, kus e-hääletas 6,1 protsenti 14-17 aastastest.

Täpsema statistika ja tulemused leiab varivalimiste kodulehelt www.varivalimised.ee

Varivalimised on ENLi 14-20 aastastele noortele suunatud poliitiliselt sõltumatu kodanikuharidusprojekt, mille eesmärgiks on süvendada noorte huvi ühiskonnaelus kaasarääkimise vastu ning viia nende arvamus avalikkuse ja otsustajateni.

Projekti raames toimus üle Eesti ligi 50 debatti, üleriigilne õpilastööde konkurss valimisreklaami teemal, üle 30 simulatsioonimängu otsustusprotsessidest ning e-hääletussimulatsioon 14-17 aastastele noortele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles