Tuisust hoolimata tuldi kohusetundlikult valima

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Surjus.
Valimisjaoskond Surjus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnumaal möllanud pinnatuisk ei takistanud kohusetundlikke valima minemast, valimisjaoskonda tuldi enamasti autoga ja peretsi või kasutati hommikuse liinibussiga kohalejõudmise võimalust.

Need, kes ennast valimissedeli kasti laskmise järel jutule andsid, tõdesid, et riigikogu otsused sõltuvad neistki, ja lootsid, et uues parlamendis saab koha ka nende valitud kandidaat, kelle suhtes oli eelistus juba kodus varakult tehtud.

“Valimisdebattide järgi otsustasin, keda valin,” ütles Surju rahvamajas asuvast valimisjaoskonnast välja astudes Mait Talviku, viidates riigitelevisioonis korraldatud väitlustele. “Uuel riigikogul tuleb hakata tegutsema, siiani ei ole tegusid olnud, ainult sõnad, näiteks maarahva toetamisel ja FIEde maksukoormuse vähendamisel, keegi ei tunne huvi, kui kõrgeks on tõusnud kütuse- ja muud hinnad ja kuidas toime tulla.”

Eelistuse jättis mees targu enda teada, kuigi talle meeldisid enda sõnul kolme erakonna esitatud mõtted.

Saarde valla kolmest valimiskomisjonist number üks asub Kilingi-Nõmme klubis, kus keskpäeval liikus inimesi uksest sisse-välja.

“Noortele ei olnud erakondadel suurt midagi lubada ja mõistusega võttes ei saagi lubada seda, millel ei ole katet, näiteks raha pensionide tõstmiseks või emapalkadeks,” möönis nooremaealine Margit, kes perekonnanime ega enda eelistust öelda ei tahtnud.

Saarde valla valimiskomisjon number kolm töötab Tali seltsimajas, piirkonda jäävad ümbruskonna hõreasustusega külad ja valimiskomisjoni esimees Anne Parts tõdes keskpäeva lõunasse kaldudes, et valimas käinuid on arvatust vähem. Kella 16ni oli aega esitada valimiskasti kojusaamise avaldusi, lõunaks oli laekunud 11 avaldust.

“Hundid, karud ja meie pere on veel Pihke külla jäänud,” rääkis Linda Rannamäe, kes noorperega Talile valima oli sõitnud ja tegi otsuse erakonna kasuks, mis lubas pensione tõsta.

Häädemeeste vallas Massiaru algkooli hoones asuv valimiskomisjon istus pärastlõunal laua taga omaette, kuid hommikupoolik oli neil olnud töötihe. Valimiskomisjoni esimees Ly Põldur ütles, et esimesed valijad, eakam abielupaar, ootas kell 9 juba ukse taga. Nad olid tulnud Urissaarest hommikuse liinibussiga ja said pärast üheksat sama bussiga koju tagasi.

“Üldiselt tundub, et oma valik on valijatel juba enne läbi mõeldud, sest nad tulevad kabiinist üsna kiiresti sedelit kasti laskma,” tähendas Põldur.

Suuremates ja tihedama liiklusvõimalusega maakohtades valimas käinute protsendi üle ei nurisetud. Tahkuranna vallas Uulu kultuuri- ja spordikeskuses ütles valimiskomisjoni esimees Erika Friedrichson, et neil on üle poole valimisnimekirja kantutest juba oma kodanikukohust täitnud. Valimisjaoskonna sulgemiseni jäi siis veel veidi üle viie tunni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles