Valimiste eel olid meedia põhitähelepanu all Reform ja Kesk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed
Ajalehed Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viimasel valimiste eelsel kuul kirjutasid suuremad trükimeediaväljaanded ja internetiportaalid kaheksandat kuud järjest kõige enam Keskerakonnast, kuid vahe Reformierakonnaga oli varasemaga võrreldes väike.

Veebruaris mainiti erakondi meedias 4681 korral, mida on jaanuariga võrreldes 2 protsendi võrra vähem, selgus ERR-i uudisteportaali tellimusel valminud monitooringufirma Meedius uuringust, vahendab valimised.err.ee.

Endiselt kirjutati kõige rohkem Keskerakonnast, mida mainiti kokku 1050 artiklis, seejuures langes mainimiste osakaal kõigist erakondade mainimistest eelmise kuuga võrreldes 2,4 protsendipunkti võrra 22,4 protsendini.

Kui tavapäraselt on Keskerakond teisi parteisid edestanud selgelt, siis veebruaris see enam nii polnud - Reformierakonda mainiti meedias 1035 korral ehk vaid 15 võrra vähem.

Meediuse analüütik Peeter Peet ütles, et eelmisel kuul oli tavapärasega võrreldes raskem eristada teemasid, millega erakonnad meediasse pääsesid.

Kõigi parteide kajastusest moodustasid sarnaselt eelmisele kuule valdava enamuse uudised, mis seondusid eelseisvate riigikogu valimistega. Meedias leidsid käsitlemist erakondade valimislubadused ja debatid, valimisnimekirjad, kampaaniad, erinevad erakondade toetust käsitlevad uuringud jne.

Artiklis mainiti enam kui kaht parteid

Samuti tõi Peet välja, et keskmine artikkel mainis 2,3 parteid. Näiteks Keskerakonnast või Reformierakonnast kirjutatud artiklitest moodustasid neid mõlemaid koos maininud artiklid 70 protsenti.

Teist valitsuserakonda Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) mainiti 903 korral, mida on jaanuariga võrreldes 41 võrra rohkem. Mainimiste osakaal kõigist tõusis 1,2 protsendipunkti võrra 19,3 protsendini.

Kui koalitsioonierakondade mainimine kasvas, siis Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) sai sarnaselt Keskerakonnale jaanuariga võrreldes vähem tähelepanu. SDE mainimiste arv langes 58 võrra 685-ni ning osakaal ühe protsendipunkti võrra 14,6 protsendini.

Rahvaliitu mainiti 384 korral ning kajastuste osakaal oli 8,2 protsenti. Rohelised said aga seekord Rahvaliidust rohkem tähelepanu - erakonda mainiti 462 korral ehk 61 võrra enam. Osakaal kasvas 9,9 protsenini.

Monitooringufirma Meedius uuris, kui palju ilmus Eesti trükimeediaväljaannetes ja kaheksas suuremas uudisteportaalis uudiseid, milles mainiti erakondi. Lisaks erakondade ametlikele nimetustele on vaadeldud ka meedias kasutatavaid erinevaid nimekujusid, näiteks oravapartei, sotsid või keskpartei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles