Koit Luus: ühiskonna valu põhjustab varimajandus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Toomas Huik.

Üksikkandidaadi Koit Luusi arvates põhjustab ühiskonna valu varimajandus ja selle kaotamine võimaldab riigieelarve kahekordistada, mis tähendaks paljudele inimestele paremat palka.

Millise teemaga sooviksite riigikogus kõige enam tegeleda ja miks? Kui Teil on konkreetne teema, siis kuidas lahendaksite?

Eesti ühiskonna valu põhjustab varimajandus, mille osakaal on 30-40 protsenti Eesti sisemajanduse kogutoodangust (vt artikkel «Blatnoi bolševism – Eesti rahva enesetapp» ekspress.ee, 15.02.2011).

Selle teemaga olen tegelenud aastaid (vt «Mehine aru päästab maailma»  esseed ja intervjuud, kirjastus Ilo, 2006).

Vaid järjekindel leppimatus varimajanduse ilmingutega vähendab nähtuse  osakaalu. Vastasel korral levib ta nagu AIDS.

Kuidas suhtute e-hääletamisse?

Igal kepil on kaks otsa. Idee muuta toiming kodanikele mugavamaks on kiiduväärt. Murelikuks teevad signaalid teenuse kvaliteedi kohta.

Samas mäletan isiklikult, millise kriitikatule all oli kümme aastat tagasi e-maksuamet.

Kuidas luua puuduvad (orienteeruvalt) 50 000 töökohta ja inimesed välismaalt koju tuua?

Püstitan hüpoteesi. Varimajanduse kaotamine võimaldab riigieelarve kahekordistada. See tähendaks topeltpalka päästjatele, arstidele, õpetajatele ja õiguskaitseorganitele.

Täna loeme meediast, et ametnik teenis teise palga altkäemaksuna. Sellest kinnisest ringist väljumine nõuab blatnoi bolševistliku mõtteviisi asendamist Skandinaavia väärtushinnangutega (vt artikkel «Kas viimane eestlane?!» valimised.err.ee, 19.02.2011).

Teatavasti riigikogu tegeleb paljuski seadusloomega. Missugust kogemust omate seadusloome vallas ja palju olete sellega oma praeguses elus kokku puutunud?

Maksuameti nõuniku ja rahandusministri nõuniku töö eeldas seadusloome aluste, tehnilise käigu ja tagajärgede analüüsi. Viited kogumikus «Mehine aru päästab maailma».

Olen tavaline kahe lapsega perekonna perepea, mõlemad koos naisega käime tööl. Elame pangalaenuga ostetud eramajas. Lubatakse küll lastetoetusi, pensionitõuse ja mida kõike, kuid unustatakse täiesti tavalised tööl käivad inimesed! Millist otsest tulemust näeme, kui anname oma hääled üksikkandidaadile?

Üksikkandidaat (nr. 875) ei luba õunu, aga näitab, millised juured on puul, mis peab kasvatama parteidiktatuuri lubatud õunad.

Mitte asjata ei ringle anekdoot, et elu meenutab taas ENSV-d, kus parteid rebivad selle nimel, kes on NLKP, kes komsomol, kes pioneeriorganisatsioon ja kellele jääb oktoobrilaste kasvataja roll.

Mis saab edasi, kui Te ei saa järgmisesse riigikogu koosseisu?

Üksikkandidaat (nr. 875) teab varasemast kogemusest, kui raske on see tee. Seepärast soovin tänada kõiki kaaskodanikke, kes sellest hoolimata on toetanud oma häälega varasematel kordadel ja kes kaaluvad seda võimalust täna.

Koostöö kõigi sarnaselt mõtlevate ühiskonna liikmetega jätkub sõltumata tegevusalast ja positsioonist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles