Mikseri unistuste valitsusse kuuluksid Andrus Ansip ja Siim Kallas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Siim Kallas.
Andrus Ansip ja Siim Kallas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri TV3 saate «Kolmeraudne» jaoks mõttemängu korras koostatud unistuste valitsuskabinetti kuuluksid nii Reformierakonna eelmine juht Siim Kallas kui ka partei praegune esimees Andrus Ansip.

Siim Kallast pakkus Mikser välisministriks, kuna amet on talle juba varasemast tuttav ning tegu on hetkel ka rahvusvahelistes organisatsioonides kõrgeimal ametikohal töötava eestlasega.

Andrus Ansipit näeks Mikser rahandusministrina, hajutamaks hirme, et sotsid tahaksid justkui vastutustundetut eelarvepoliitikat ajama hakata. Varem on Ansip olnud majandus- ja kommunikatsiooniminister.

Keskerakondlastest näeks Mikser oma kabinetis keskkonnaministrina Jüri Ratast, kes on tema hinnangul konkreetne, tõsine ja süviti minev, ning siseministrina Kalle Laanetit, kellel on tugev närv ning südametunnistus. Laanet on selles ametis ka varem olnud.

IRLi ridadest leidis tee Mikseri unistuste kabinetti vaid üks inimene, diplomaat Jüri Luik, keda Mikser näeks uuesti kaitseministrina. Varem lisaks sellele ka välisministri ametit pidanud Luigega on Mikseril enda sõnul üsna ühtne arusaam sellest, kuidas Eesti riigikaitset ehitada.

Sotside raskekahurväest näeks Mikser oma valitsuses viite poliitikut. Peeter Kreitzberg võiks olla haridus- ja teadusminister, kuna Mikseri hinnangul on tegu Eesti pädevaima hariduspoliitikuga. Kreitzberg on seda ametit varem ka pidanud.

Kultuuriministrina näeks Mikser Indrek Saart, kuna suur osa kultuuriüldsusest ootab ministeeriumi juhtima inimest, kes kultuurivaldkonda ka tunneks.

Põllumajandusministrina näeks Mikser selles ametis kätt proovinud Jaanus Marrandit, kelle varasemast tööst tõstis sotside juht esile suurepärast tööd Eesti Euroopa Liiduga ühinemise läbirääkimiste ajal.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri kohal näeks Mikser Urve Palot, kes on varem pidanud portfellita rahvastikuministri ametit, sotsiaalministri portfelli usaldaks Mikser aga Eiki Nestorile, kuna sedavõrd keerulises seisus valdkonda saab panna juhtima vaid parima spetsialisti.

Justiitsministriks pakkus Mikser endist õiguskantsler Allar Jõksi, ta meenutas, et sotsid toetasid Jõksi juba siis, kui kaks suurerakonda teda ametist lahti kangutama hakkasid.

Regionaalministri ametis võiks Mikseri arvates olla omavalitsusteemade praktik Garri Raagmaa, rahvastikuminister võiks olla Viktoria Ladõnskaja, energeetikaminister Kersti Kaljulaid ning IT-minister Sten Tamkivi.

Mikser rõhutas, et sotsid suhtusid rahvastikuministri koha ärakaotamisse kriitiliselt, samuti on IT Mikseri hinnangul valdkond, mida peaks koordineerima eraldi minister. Kaljulaidi puhul rõhutas Mikser tema säravat kompetentsi Eesti energeetikaettevõtte juhina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles