Indrek Toome: eelvalimine toimub erakondade tagatubades

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Toome ja Ene Ergma.
Indrek Toome ja Ene Ergma. Foto: Peeter Langovits

Ärimees ja kunagine poliitik Indrek Toome rääkis ETV saates «Kahekõne», et tegelikult toimub riigikogu eelvalimine juba erakondade tagatubades.

«Mul on tunne, et umbes 20 erinevate parteide juhtfiguuri panevad oma tagatubades paika umbes 105 inimest, keda nad kindlalt arvavad, et peaksid minema läbi. Siis pannakse veel igavene ports teisi inimesi häälte kogumiseks hulka, peibutuspardid ja muidu edevad inimesed,» ütles Toome.

«See 20 inimest sisuliselt panebki paika selle, keda valitakse riigikokku. Meie teiega ei vali väga suurt hulka riigikogusse. Eelvalimine toimub tagatubades,» oli Toome kindel.

«Valimised, mis praegu tulevad, ei ole kõige demokraatlikumad valimised. Näiteks Inglismaal peab parlamenti valitu hakkama oma valimisringkonna ees aru andma,» sõnas Toome ning pakkus, et seda võiks Eestiski rakendada.

«Saadikutele oleks see ebamugav. Lisaks peaks valimisseaduses olema punkt, et saadikut peaks olema võimalik tagasi kutsuda. Kui ikka ei kõlba, kutsutaks see saadik tagasi,» märkis Toome ning lisas, et meie saadikutel tagasikutsumise hirmu ei ole, aga peaks olema.

Toome arvates suhtutakse Eestis ettevõtjatesse kui millessegi väära. «Ettevõtjaid tuleks aina koorida, nendele panna rohkem maksu peale. Kui riigil on raha vaja, siis võtame ettevõtjatelt,» kirjeldas Toome oma nägemust ettevõtjatesse suhtumisest.

Toome tänas jumalat, et ettevõtjate eest võitleb veel Reformierakond ja mingil moel ka IRL. «Teised aina ootavad, millal saab ettevõtjaid veel nöörida.»

«Vaata valimisi – kui palju lubatakse? Rohelised lubavad kodanikupalka. Kui ma seda kuulsin, ma mõtlesin,et nüüd on ilm hulluks läinud! Ma ei tea kust võetakse sellises vaeses riigis see raha, et hakata seda kõikidele kodanikele maksma. Ükski riik pole selle peale veel tulnud, aga meie rohelised tulid. Ärge uskuge rohelisi!» hoiatas Toome.

Eestis on võim poliitikute käes

Saatejuhi küsimusele, kelle käes on Eestis võim, vastas Toome, et see on siiski poliitikute käes. «Ettevõtjad poliitikute pead ei pööra. Loogika järgi peaks olema nii, et iga partei esindab oma esindajate kaudu riigikogus nende inimeste vaateid, kes on koondunud vaadete järgi,» sõnas Toome.

«Meil on aga riigikogus kes? Kas töölised, talupojad, ettevõtjad, kultuuritegelased või on kõik teatud mõttes ühe näitetrupi näitlejad ja saavad ühtemoodi palka. Järjest tuuakse juurde ka neid nn poliitbroilereid. Inimesed, kes on saanud halvema või parema hariduse, kuid kel puudub kogemus ning hakkab seetõttu toetuma parteijuhile,» tõdes Toome.

Toome arvates tahab Sotsiaaldemokraatlik Erakond teha huvitavat eksperimenti, et ka igast koduperenaisest saab riigijuht. «NSV Liidu ülemnõukogus oli ka koduperenaisi. Praegu teevad sotsid tublist juuksurist, kes paar kuud tagasi õppis ära ka tantsimise, väärika inimese, kes peaks riiki juhtima.»

Savisaarest peaministrit ei saa

Edgar Savisaarest rääkides sõnas Toome, et tal ei ole temaga kunagi suurt armastust olnud. «Savisaar on seda tüüpi inimene, et kui ma temaga läheks lahingusse, siis ma hoiaks tema selja taha, mitte niimoodi, et ma käiks tema ees,» ütles Toome.

Samas tõdes Toome, et Savisaart on Eestile vaja, sest demokraatlikus ühiskonnas peab olema opositsioon, kes oponeerib tõeliselt ja jõuliselt. «Kui Savisaart praegu ei oleks, tuleks ta välja mõelda.»

Toome arvas, et Savisaarest ei saa kunagi Eesti peaministrit. «Seda lihtsal põhjusel, sest ta ei saa kunagi üle 50 protsendi häältest. Ta ei saa toetust teistelt, et teda valitaks peaministriks.»

«Kui ta saab vähem hääli, siis ülejäänud seltskond paneb oma seljad kokku ja on Savisaarele vastu. Miks? Seepärast, et tipp-poliitik peab olema integreerija, teiste liitja, tal peab olema oskus ära kuulata teisi jõude. Savisaarel seda ei ole. Tema tahab, et kõik alluksid talle,» ütles Toome.

«Ei osanud uneski näha, et Ilves on selline kituja»

Wikileaksist avalikustatud dokumente kommenteerides ütles Toome, et kõik see, mis puudutas Toomas Hendrik Ilvest, on väga piinlik. «Ma ei oleks unes osanud arvata, et Ilves on mingisugune kituja või selja taga rääkija.»

«Kui küsida minu käest, kelle president Ilves on, jään ma natuke mõttesse. Ta on ju koolituse saanud USAst ja see ei jäta teda surmani maha. Samas ta tunneb, et ta juured on Eestimaal ja siin on võimalik väljapaistvamalt tegutseda,» ütles Toome.

«Aga teha selliseid avaldusi USA saatkonnas ja rääkida, et ta lihtsalt peab võtma vastu selle presidendi koha kuna kolhoosi esimees Rüütel tahab seda uuesti presidendiks saada... Häbi, piinlik!» oli Toome hämmeldunud.

«Ma arvan, et enamik Eesti rahvast tundis piinlikkust, et nende president, kultuurne ja intelligentne inimene, võib midagi nii selja taga rääkida,» ütles Toome.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles