Täna südaööni saavad noored viimast päeva varivalida

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplakat.
Valimisplakat. Foto: Raigo Pajula

Täna südaööni saavad 14-17-aastased kodanikud Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) varivalimiste projekti raames viimast päeva riigikogu kandidaatide poolt e-hääletada.

Varivalimiste projekti raames on otseseid tegevusi toimunud enam kui 150 koolis, millele lisanduvad varivalimiste tegevused väljaspool koolikeskkonda. Toimunud on näiteks debatid, õpilastööde konkurss, koolides on läbi viidud otsustamisprotsesside simulatsioonimänge, vahendas ENLi pressiesindaja.

«Varivalinud on eile hilisõhtuse seisuga 2200 noort ja kuigi varivalimisaktiivsus on oodatust mõne võrra madalam, saame võrdluseks tuua näiteks 2005. aasta e-hääletamistulemused, kui vaid 0,9 protsenti valijaskonnast e-hääletas. Varivalimised toimuvad üle-eestiliselt esimest korda, e-hääletuski toimub esmakordselt, seega on ka 3000 häält selles sihtgrupis normaalne tulemus,» kommenteerib ENLi varivalimiste projektijuht Mailis Ostra.

«Kuna varivalimisaktiivsus ja noorte informeerituse tase on väga seotud õpetajate aktiivsusega, kutsume kõiki õpetajaid, kes veel ei ole oma õpilastele varivalimistest rääkinud, seda tegema, sest koolipoolne toetus ja info on noortele väga oluline,» lisab Ostra.

E-hääletamine kestab südaööni ning varivalida saab ID-kaardi, SEB ja Swedbanki ning E-kooli kasutajatunnuste abil. Hääletustulemused tehakse teatavaks 6. märtsil kell 19.00 algaval varivalimiste lõpuüritusel Tallinnas Solarise keskuses. Tulemuste presenteerimine ning lõpusündmus on avatud kõigile huvilistele.

Varivalimised on ENLi 14-20-aastastele noortele suunatud poliitiliselt sõltumatu kodanikuharidusprojekt. Liit korraldab projekti teistkordselt, esmakordselt toimusid varivalimised Tallinnas ja Tartus kohalike omavalitsuste valimiste eel, mil aktiivseim osalus oli Tartu linnas, kus valimiskastide juurde läks 42 protsenti neist noortest, kellel oli võimalus varivalida.

Projekti eesmärk on süvendada noorte huvi ühiskonnaelus kaasarääkimise vastu ning viia noorte arvamus avalikkuse ja otsustajateni, et Eesti poliitika arvestaks rohkem noorte vajadustega. Lisaks debattidele, konkurssidele ja simulatsioonimängudele toimub 25. veebruarist kuni 3. märtsini 14-17-aastastele Eesti kodakondsusega noortele ka üleriiigilises
e-hääletussimulatsioonis, kus noored saavad valida riigikogu kandidaatide vahel.

Varivalimiste projekti rahastavad SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Avatud Eesti Fond, siseministeerium ja hasartmängumaksu nõukogu. Projekti meediapartneriteks on rahvusringhääling ja Postimees. Projekti toetavad Ordi, vabaajakeskus Solaris ja teater Vanemuine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles