Emori prognoos: IRL ja Keskerakond rebivad teise koha pärast

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

TNS Emori prognoosi järgi saab riigikogu valimistel enim hääli Reformierakond, kellele järgnevad Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ja Keskerakond.

Emori prognoosi järgi võiks Reformierakond saada 29 protsenti häältest, IRL 25, Keskerakond 23, sotsiaaldemokraadid 14, rohelised kolm, Rahvaliit kaks ja üksikkandidaadid neli protsenti häältest. Emori prognoos ei välista, et riigikokku võib pääseda ka mõni üksikkandidaat.

Emori veebruaris teostatud uuring näitas potentsiaalseks valimisaktiivsuseks 69 protsenti ning seega prognoosib uuringufirma 70 protsendi lähedast valimisaktiivsust.

Emori viimase erakondade populaarsusuuringu järgi koguks Reformierakond 28, Keskerakond 25, IRL 21 ning sotsiaaldemokraadid 16 protsenti häältest. Ülejäänud parteid jääks riigikogust välja.

Uuringufirma on igakuiselt mõõtnud erakondade reitingut, küsides Eesti kodanikelt, millist erakonda nad sooviksid näha riigikogus. Uuringufirma teatel ei ole tegemist prognoosiga, vaid pigem erakondade üldise populaarsuse mõõtmisega, kuna nende küsitlustega ei modelleerita valimissituatsiooni – küsitlusi ei tehta valimisringkonniti ega esitata vastajaile kandidaatide nimekirju.

Erakondade osakaalu prognoosi aluseks ei ole spetsiaalne, väga mahukas, täpselt valimissituatsiooni matkiv uuring, vaid tavaline omnibuss-küsitlus, kus siiski esitati valimissituatsioonile lähedasema hinnangu saamiseks vastajale kandidaatide täisnimekiri.

Emori teatel mõjutasid prognoosi erinevate valijagruppide potentsiaalne valimisaktiivsus - arvestati rohkem kindlamalt valimaminejate arvamusega - ning erakondade positsiooni dünaamika, kus võrreldi näost-näkku omnibussi tulemusi veebruari II pooles ja telefoniomnibussi tulemusi märtsi algul võrreldes veebruari algusega. Tõusva trendiga oli Reformierakond ja langeva trendiga Keskerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles