Keskmine Valimismasina täitja mõtleb enim nagu Mart Nutt

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Nuti ankeet Valimismasinas.
Mart Nuti ankeet Valimismasinas. Foto: poliitika.postimees.ee

Postimees.ee ja Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi koostöös valminud Valimismasina statistika näitab, et kõige enam kattub keskmise testitäitja vastus Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Mart Nuti omaga.

Valimismasina statistika kohaselt kattuvad Nuti ja keskmise «masinat» kasutanud lugeja seisukohad 86 protsenti. Kohe tema järel tuleb üksikkandidaat Märt Meesak 85 protsendiga, kolmas on samuti üksi riigikokku pürgiv Martin Helme 81-protsendise kattumisega.

Neile järgnevad 80-protsendise kattumisega IRLi kuuluvad Kristjan Mugra ja Toivo Peets ning Tõnu Juul Reformierakonnast.

Praegugi riigikokku kuuluva Mart Nutt ütles Postimees.ee'le, et tal on muidugi hea meel, et keskmise testitäitja ja tema seisukohad nii suurel määral kattuvad.

«See näitab asjaolu, et valdav osa valimismasina täitnud inimestest esindab parempoolset konservatiivset maailmavaadet,» kommenteeris ta.

Samas ei uskunud Nutt, et taoline tulemuste kattumine tähendab automaatselt ka suurt häältesaaki valimistel. «Kes täidavad testi, moodustavad ikkagi vähemuse, pealegi on nad üle Eesti hajutatud ega kuulu kõik minu valimisringkonda.»

Nuti hinnangul on testitäitjad tõenäoliselt arvutikasutajad, kes huvituvad rohkem ühiskondlikest sündmustest. «See näitab pigem, et haritumate ja rohkem kaasaegset tehnikat kasutavate inimeste seas on minu potentsiaalsete valijate hulk väga kõrge.»

Praeguse seisuga on Valimismasinat täitnud ligi 33 000 inimest. Erakondi eristada aitavatele küsimustele vastamise järel saab lugeja teada, millise riigikokku kandideeriva poliitikuga tema vaated enim kattuvad. Samuti saab teada, millise viie tema valimisringkonnas kandideerijaga ta vaated enim kattuvad.

Ühtlasi on võimalik võrrelda enda vastuseid konkreetsetele küsimustele sadade masinas osalenud riigikogu liikme kandidaatide vastustega. Mart Nuti vastustega on võimalik tutvuda näiteks siin (võrdlemiseks tuleb enne test ära täita).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles