Hannes Toomsalu: globaliseeruvas maailmas on kõik omavahel

, Rahvaliidu kandidaat Pärnumaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Toomsalu.
Hannes Toomsalu. Foto: Urmas Luik

Eesti väitlusseltsi ja parnupostimees.ee korraldatud on-line-väitlusel osalenud Hannes Toomsalu lõppsõna.

Pean väga oluliseks, et suudaksime ennast lahti siduda fossiilsetest kütustest. Liibüa konflikti ühe päevaga tõusis naftabarreli maailmaturu hind 8,87%. Konflikt aga oli paljuski mõjutatud USA juurdetrükitud dollaritest, mis tõstsid toiduainete hindu maailmas ja Lähis-Idas ning olid üheks rahutuste allikaks. Seega, globaliseeruvas maailmas on kõik omavahel seotud ja Eesti, sidudes ennast üha enam maailmaturuga, transformeerib sama situatsiooni üle siia.

Kuidas aga viia roheliste eesmärgid ellu nii, et riik tervikuna areneks edasi ja elanikele ei tule täiendavat maksukoormat, on suur küsimus. Rohelistel endil puudub vastus sellele. Praegu kahjuks on rohelised oma platvormis toodud eesmärgid asetanud täiendava maksukoormana elanike õlgadele.

Ja lahendid ei ole vist kõige tänapäevasemad. Näiteks liigub juba päris palju hinnanguid, mis väidavad, et elektriauto saastab loodust oluliselt rohkem, sest patareisid tuleb perioodiliselt utiliseerida. Või näiteks see, et viimase põlvkonna tuumajaamad on pisikesed ühe asumi vajaduste rahuldamiseks ja rajatakse need sadakonna meetri sügavusele kivimisse. Ilmselt oleks roheliste eesmärgid kiiremini täidetavad, kui elu Eestis olekski koondunud Tallinna ja Tartusse.

Meie siin Maarjamaal tahaksime aga oma iseloomu poolest olla vähem sõltuvad välistest mõjudest, käia looduses, süüa eestimaist toitu ja elada õnnelikult. Ja seda pigem väiksemates asumites kui suurlinnades.

Olukord, kus näiteks Pärnu on muutumas ääremaaks, ei ole kindlasti olukord, mida tolereerime. Tädi Maali Uugametsast oma lehma, kassi ja põllulapiga oleks kindlasti valmis Eestimaa arengu eest seisma ja ühiskonda panustama. Talle tuleb lihtsalt anda selleks võimalus ja luua tingimused, kus igaüks olenemata tema asukohast ja rikkuse astmest seda saaks teha.

Rahvaliit seisab selle eest, et need tingimused saaksid loodud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles