Toomas Trapido: üksiksaadikut ei saa vaikima sundida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Trapido
Toomas Trapido Foto: Mihkel Maripuu

Üksikkandidaadi Toomas Trapido (Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa) sõnul peaks inimesed üksikkandidaadi valima, sest mida rohkem on riigikogus tõeliselt sõltumatuid inimesi, seda paremini saavad ka inimeste huvid esindatud.

Millise teemaga sooviksite riigikogus kõige enam tegeleda ja miks? Kui Teil on konkreetne teema, siis kuidas lahendaksite?

Üheks põhiteemaks on tervishoid, mille kohta on mul ka teesid, mis on lisatud siia.

Teiseks absoluutse vaesuse kaotamine, eriti laste osas. Lahendusteks on toimetulekupiiri tõstmine ja koostöö vaesusest ülesaamisele pühendatud kodanikuühendustega.

Kolmandaks hirmuvaba ühiskond, mis tähendab ühiste eesmärkide nimel vabalt koostööd tegevaid ja oma arvaust väljendavaid inimesi. Selle suunas saab liikuda inimesi julgustades ja eeskuju näidates.

Kuidas suhtute e-hääletamisse?

Väga positiivselt selle tingimusega, et kandidaatidele oleks tagatud e-hääletusel võrdsed võimalused. Osade üksikkandidaatide ekraanile mitteilmumine ei ole aktsepteeritav.

Kuidas luua puuduvad (orienteeruvalt) 50 000 töökohta ja inimesed välismaalt koju tuua?

Siin võluvitsa pole, aga minu mõte on toetada majandusvaldkondi, millel on Eestis tugev alus ja/või suur arengupotentsiaal.

Toon välja kolm - põllumajandus- ja metsatoodete arendamise suurema lisaväärtuse poole ning infotehnoloogia.

Teen ettepaneku oluliselt lihtsustada FIEks hakkamist, kaaluda esimesel aastal uutele FIEdele maksuvabastust ning järgnevalt tegevusloamaksu. See võiks ametlikule tööturule tagasi tuua tuhandeid inimesi.

Teatavasti riigikogu tegeleb paljuski seadusloomega. Missugust kogemust omate seadusloome vallas ja palju olete sellega oma praeguses elus kokku puutunud?

Olen neli aastat riigikogus töötanud ja osalenud mitme seaduseelnõu ettevalmistamisel. Enam kogemust on riigieelarve menetlemisega.

Olen tavaline kahe lapsega perekonna perepea, mõlemad koos naisega käime tööl. Elame pangalaenuga ostetud eramajas. Lubatakse küll lastetoetusi, pensionitõuse ja mida kõike, kuid unustatakse täiesti tavalised tööl käivad inimesed! Millist otsest tulemust näeme, kui anname oma hääled üksikkandidaadile?

Kuna üksiksaadikud vastutavad palju otsesemalt - oma nimega ja neil pole kellegi taha peitu pugeda, siis võib loota, et üksiksaadikud esindavad Teie huve sihikindlamalt kui paljud (aga mitte kõik) erakondade nimekirjadest valitud riigikogu saadikud.

Üksiksaadikut ei saa ka kuidagi vaikima sundida või meelitada kui ta seda ei soovi. Mida rohkem on riigikogus tõeliselt sõltumatuid inimesi, seda paremini saavad ka inimeste huvid esindatud, mina vähemalt usun nii. 

Mis saab edasi, kui Te ei saa järgmisesse riigikogu koosseisu? 

Usun, et jään ka edaspidi ühiskondlikult aktiivseks, nagu olen seda olnud ülikooliajast saadik. Lisaks on mul mõned mõtted ja soovid, nii et igav ei hakka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles