Andres Ergma: inimesi vaadates edulugu haihtub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Ergma.
Andres Ergma. Foto: Marina Puškar

Üksikkandidaadi Andres Ergma (Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa) väitel peaks riigil nagu hästi minema, aga kui vaadata inimesi üksikult, siis edulugu haihtub.

Millise teemaga sooviksite riigikogus kõige enam tegeleda ja miks? Kui Teil on konkreetne teema, siis kuidas lahendaksite?

Riigikogus soovin tegeleda pensionäride ja lastega perede probleemidega.

Ma olen Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu juhatuse esimees ning Eesti Vanavanemate Ühingu asutajaliige, nii et see seostub minu igapäevase tegevusega.

Näiteks soovin omaosaluse suuruse vähendamist hooldusravis, mis praegu on keskmiselt 95 krooni päev kuni 60 kroonini päeva kohta. Haigekassa reservide juures on selleks vajaminev  1,9 miljonit eurot suhteliselt mõõdukas summa.

Kuidas suhtute e-hääletamisse?

Arvan, et see pärsib inimeste aktiivsust. Nagu spordi asemel tugitoolisport.

Kuidas luua puuduvad (orienteeruvalt) 50 000 töökohta ja inimesed välismaalt koju tuua?

Nagu näha välisinvestorite horde Eesti poole teel ei ole. Tuleb ikkagi omadega hakkama saada. Riik peab ettevõtjaid toetama. Tasuks eeskuju võtta Saksamaast.

Meil ei ole küll nii suurt ressurssi, aga põhimõtted võiksid olla samad. Toome pensioni teise samba raha Eestisse suurusjärgus 900 miljonit eurot ja on ka ressurss olemas.

Areneb ettevõtlus, tulevad töökohad. Hambatehnikute ja juuksurite toetamine EAS poolt vaevalt erilist mõju tööpuudusele ei avaldab.

Teatavasti riigikogu tegeleb paljuski seadusloomega. Missugust kogemust omate seadusloome vallas ja palju olete sellega oma praeguses elus kokku puutunud?

Oma praeguses tegevuses ja varemalt oman kogemust võlaõigusseaduse ja töölepinguseadusega seotud probleemide lahendamisel.

Olen tavaline kahe lapsega perekonna perepea, mõlemad koos naisega käime tööl. Elame pangalaenuga ostetud eramajas. Lubatakse küll lastetoetusi, pensionitõuse ja mida kõike, kuid unustatakse täiesti tavalised tööl käivad inimesed! Millist otsest tulemust näeme, kui anname oma hääled üksikkandidaadile?

Millist otsest tulemust näete erakondade valimise puhul? Üleöö ei juhtu midagi. Inimesed on erakondade puhul majanduskasvu komponent, tööjõuressurss.

Riigil peaks nagu hästi minema, aga kui vaadata inimesi üksikult, siis edulugu haihtub.

Üksikkandidaadid toovad uut suhtumist. Paljud nendest, kes ei taha välismaalt tagasi tulla, väidetavalt ei tunneta seda riiki, kes «peab tagama eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade», nagu ütleb põhiseadus.

Mis saab edasi, kui Te ei saa järgmisesse riigikogu koosseisu?

Kui mind ei valita riigikogusse jätkan Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu juhatuse esimehena. Riigikogu liikmena oleks mul siiski palju efektiivsem pensionäride huve esindada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles