Uudelepp: eelhääletusel valimisreklaamide keelamine ei annaks midagi

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Erakogu

Valimisreklaami keelustamine terveks eelhääletuse perioodiks ei hakkaks infoühiskonnas tööle ja oleks sellisena mõttetu, leiab poliitikaekspert ja hea valimistava valvur Agu Uudelepp.

Tallinna Ülikooli professor Rein Veidemann käis eilses Postimehes välja idee, et nii nagu valimisreklaam on keelatud 6. märtsil, tuleks kõik valimisreklaamid peatada kogu eelhääletuse perioodiks. Postimees.ee küsis poliitikaeksperdilt kommentaari Veidemanni ideele.

«E-hääletamise päevadel reklaamide keelamine ei annaks midagi, sest arvutis on võimalik neid soovi korral niikuinii vaadata. Ja kui ei taha vaadata, siis võib alati telekas kanalit vahetada või ajalehe teistpidi kokku keerata,» kommenteeris Uudelepp.

«Pealegi, tänapäeval võib inimene ka valimiskabiinis oma nutitelefonist kõigi erakondade valimisreklaamid üle vaadata ja soovi korral oma tarbeks portfellitäie eri erakondade voldikuid ühes võtta,» lisas Uudelepp.

Tema sõnul osalevad e-hääletamisel need inimesed, kes on otsuse juba langetanud. Kas nad teevad seda mõni päev varem või hiljem, ei oma tema meelest erilist tähtsust.

Kehtiva regulatsiooni kohaselt on praegu keelatud aktiivne valimiskampaania valimispäeval. Peamiselt on selle piirangu idee ära hoida viimase hetke mõjutamine, kui inimene on teel valimisjaoskonda või seal juba kohal, selgitas Uudelepp. E-hääletamisel on need tingimused Uudelepa sõnul juba täidetud: «Peamiselt valitakse kodus või töö juures ja üldjuhul seal ükski kandidaat kõrval ei seisa ja peale ei käi.»

Tallinna Ülikooli professor Rein Veidemann käis eilses Postimehes välja idee, et kui eelhääletamist peetakse vältimatuks osalusvõimaluse tagamisel, siis tuleks kõik valimisreklaamid peatada kogu eelhääletuse perioodiks. «Sest mida endast kujutab küsitluste põhjal meediaväljaannetes pilt pildi haaval kokku pandud parlament? Minu jaoks on see ettekirjutus. Valijate mõjutamine valimishetkel.»

Kui see ei peaks aga võimalik olema, tuleks eelvalimistest Veidemanni hinnangul üldse loobuda.

«Avan interneti, et asuda hääletama, ja vastu vilguvad ekraanilt erinevate erakondade bännerid. Mitte kõigi omad, vaid osavamate ja rikkamate erakondade internetireklaam. Neis reklaamides on jõutud juba ähvardusteni, et kui minu üks hääl ei lähe «õigele» erakonnale, siis ootab meid ees katastroof. /.../. Ja see kõik toimub hääletamisolukorras!» kirjutas Veidemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles