Fjuk tunneb puudust uutest erakondadest

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimispäeval, 6. märtsil, on kõik valimisjaoskonnad avatud kella 9 - 20.
Valimispäeval, 6. märtsil, on kõik valimisjaoskonnad avatud kella 9 - 20. Foto: Elmo Riig / Sakala

Endine riigikogu liige Ignar Fjuk rääkis ETV saates «Vabariigi kodanikud», et rahval on raske leida endale meelepärast erakonda, sest uusi erakondi pole juba ammu juurde tulnud.

Saate stuudiosse helistas vaataja, kes kurtis, et tal ei ole oma ringkonnast mitte kedagi valida. Fjuki arvates on see märk, et midagi on valesti. «Kui meil on parlamentaarse demokraatiaga ühiskond ja tema ütleb, et ei leia ühtegi erakonda, siis on ikkagi midagi valesti. See ongi see, et polegi pikka aega juba sündinud ühtegi uut erakonda.»

Fjuk märkis veel, et 5-6 kuud tagasi ei olnud 40 protsendil elanikkonnast ühtegi erakonda, mida nad toetaksid. «Ühtse Eesti suurkogu ajal ma tundsin, kuidas terve ühiskond oli ootsues, et nüüd ta tuleb, aga ei tulnudki.»

Ajakirjanik Lauri Hussar arvas aga, et ehk on rahvas uutest jõududest natuke väsinud. «Uued poliitilised jõud on tulnud - Res Publica ja rohelised. Võib-olla on inimesed väsinud uutest jõududest, aga võib-olla tuleb järgmistel valimistel uus jõud.»

Fjuki arvates oleks väga halb, kui valimistel oleks ainult üks ringkond üle Eesti. «Liidrid võtavad siis koore ja see viib riigikogu üldse tasakaalust välja. See annab teatud isikutele mingi väga tugeva mandaadi ja kuna erkonna demokraatia on üsna nõrk, see võib mõnel viia katuse pealt ära.»

Hussar lisas, et ühe ringkonna vastu on ka regionaalpoliitiline aspekt. «Kui meil on inimesed, keda valitakse Võru-, Valga- ja Põlvamaal, siis neil on suuremad sidemed selle piirkonnaga. Kui me teeme kogu Eestist ringkonna, siis see väga selgelt kaldub Tallinna ja võib-olla ka Tartu poole, aga Läänemaa probleemid ehk unustatakse ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles