Pahane üksikkandidaat kutsus valimisjaoskonda politsei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Eile valimas käinud üksikkandidaat Valdo Paddar kutsus valimisjaoskonda politsei, sest seinale pandud erakondade valimisnimekirjadest puudus üksikkandidaatide nimekiri.

Üksikkandidaadi Valdo Paddari kirjelduse järgi toimus eile Nõmmel valimisjaoskonnas number 111 paras möll. «Valimisjaoskonda sisendes riietati seal parasjagu umbes 20-pealist lasterühma. Muist mudilasi kõlkus valimisruumi trepil, üks mängis valimiskabiini kardinaga.»

Lisaks sellele avastas Paddar, et seinale pandud nimekirjadest oli täielikult puudu üksikkandidaadid. Paddar tegi avalduse ning kutsus kohale politsei. «Kohalik jaoskonna esindaja aga raius kui tõrva, et kõik ongi nii ja peabki olema. Tema mingeid seadusetusi ei näe.»

Põhja prefektuuri pressiesindaja Aleksandra Solntseva sõnul käis politsei tõepoolest esmaspäeva õhtul Nurme tänaval asuvas valimisjaoskonnas, kus politseid kutsunud inimene ei olnud rahul sellega, et jaoskonnas olid välja panemata üksikkandidaatide nimekirjad. Kohapeal võeti isikult vastu avaldus, mis on edastatud antud valimisjaoskonna esimehele.

Valimiskomisjon: üksikkandidaatide nimekirju ei peagi olema

Vabariigi valimiskomisjoni (VVK) meediasuhete juht Erki Peegel tunnistas, et lapsed võisid valimiskomisjoni juures tõesti ringi joosta, sest neil lõppes parajasti treening, kuid kõik muu vastavat seadusele.

VVK nõuni Arne Koitmäe selgitas, et igas valimisringkonnas toimub hääletamine valimisringkonna kandidaatide koondnimekirja alusel. Nimekirjas on kõik ringkonna kandidaadid, samuti üksikkandidaadid registreerimisnumbritega.

Kandidaatide üleriigilise nimekirja esitavad registreerimiseks esitamisel ainult erakonnad ning need nimekirjad pannakse üles hääletamisruumis. «Üleriigilises nimekirjas on kõik erakonna kandidaadid erakonna määratud järjestuses. Nimekiri on teadmiseks valijatele, sest kuna nende alusel jaotatakse kompensatsioonimandaadid, on valijal kasulik teada, millisel positsioonil on tema valitav kandidaat üleriigiliselt,» märkis Koitmäe.

Üleriigilisetes nimekirjades ei ole registreerimisnumbreid, et vältida seda, et valija hääletaks mõne teise ringkonna kandidaadi poolt.

Koitmäe tõdes, et üksikkandidaatide üleriigilist nimekirja tõepoolest ei eksisteeri. «Siinkohal tuleb meenutada, et üksikkandidaadid kandideerivad iseseisvalt, mitte nimekirjana. Seetõttu ei saagi olla ühist üksikkandidaatide nimekirja ega kandidaatide omavahelist järjekorda selles nimekirjas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles