Sotsid uue töölepinguseaduse eelnõu üle ei kurda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu jaanuarais kogunes sadakond inimest sotsiaalministeeriumi ette, et protesteerida töölepinguseaduse uue variandi vastu.
Tänavu jaanuarais kogunes sadakond inimest sotsiaalministeeriumi ette, et protesteerida töölepinguseaduse uue variandi vastu. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraadid peavad täna riigikogus arutlusel olnud uut töölepinguseaduse eelnõu kardinaalselt erinevaks sotsiaalministeeriumi tehtud ja üldsust jahmatanud  eelnõust ning on valmis koos sotsiaalpartneritega eelnõu täpsustama.


«Eelnõu, mis valmis ühepoolselt sotsiaalministeeriumis, ei esindanud töötaja huve absoluutselt,» teatas sotsiaaldemokraat ja sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof. Tema kinnitusel kaitseb uus eelnõu töötajaid paremini ja vastab muutuvale olukorrale tööturul.

Oluline võit eelnõus on, et töötaja hakkab saama hüvist ka omal soovil töölt lahkumise korral ning töötuskindlustuse hüvitis tõuseb 70 protsendini senisest töötasust praeguse 50 protsendi asemel. Ka töötutoetus suureneb poole miinimumpalga suuruseni.

Uue eelnõu järgi võtab töötukassa enda peale osa koondamishüvitise kohustusest, mille maksavad kinni kõik tööandjad koos, mitte töötajad.

Tööturuamet ühineb töötukassaga, mis tähendab, et nii töötu abiraha maksmine kui uue töökoha leidmine töötule on ühe ameti kohustused, mis aitab luua uusi töökohti ja suurendab tööhõivet.

Uue eelnõu kohaselt on töötajal õigus perekondlike kohustuste täitmiseks, nagu puuetega inimese või lapse eest hoolitsemine, saada mõistlikus ulatuses vaba aega ja töötasu säilib.

Uus seadus kaitseb seega ka üle kolmeaastast last kasvatavat vanemat, mida tänane seadus ei tee.

Samal teemal loe ka «Minister Padar tulistas töölepinguseaduse auklikuks»,  «Töölepinguseaduse eelnõu kooskõlastamine kulgeb vaevaliselt», «Raskelt sündiv tööseadus pigistab töötukassat», «Ametiühingud jätkavad sõdimist» ja töölepinguseaduse eelnõu vastu» ja «Sotsiaalministeerium: ametiühingud valetavad ja hirmutavad inimesi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles