E-valimiskeskkond peidab osa kandidaatide nimed

Mikk Salu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletus.
E-hääletus. Foto: .

Ebasobiv ekraaniresolutsioon võib osa kandidaatide nimed e-hääletuskeskkonnas nähtamatuks muuta.


«Logisin ennast e-hääletuse keskkonda, teadsin juba ette, kelle poolt hääletan, aga siis järsku selgus, et minu soovitud kandidaadi nime polegi,» kirjeldab tallinlane Aivar Silma oma e-valimise kogemust eelmisest nädalast.

Lähemal uurimisel selgus, et soovitud kandidaadi nimi lihtsalt ei paista tema arvuti ekraanilt välja, nimi jäi arvutiekraani alumise ääre varju, n-ö ei mahtunud nähtavale ekraaniosale ära. Silma sõnul püüdis ta seejärel nimekirja allpoole kerida ja «akent» lohistada, ent miski ei aidanud.

Isikumandaadi jagu hääli

E-valimiste tehnilise lahenduse looja Tarvi Martens tunnistas probleemi olemasolu ja andis ka selgituse. «Ilmselt on kasutatud ekraaniresolutsiooni 600 x 800 ja sellisel juhul võib tööriistariba tõepoolest osa kandidaatide nimed ära varjata,» rääkis ta.

Resolutsioon 600 x 800 pikslit oli kümme aastat tagasi väga populaarne ja enamik arvuteid kasutas seda, kuid nüüdseks on see jäänud üsna harvaesinevaks. Internetilehe www.netmarketshare.com järgi kasutab maailmas sellist resolutsiooni alla 1,93 protsendi arvutitest.

Eesti kohta võib see arv veelgi väiksem olla. Aga oletades Eestis näiteks antud resolutsiooni kasutajateks ühe protsendi, võib see poole miljoni arvutikasutaja puhul tähendada kuni 5000 inimest ehk sisuliselt ühe isikumandaadi jagu hääli.

Kuna vastavalt seadusele saavad kõige viimases järjekorras oma registreerimisnumbri üksikkandidaadid ja e-valimistel on kandidaadid ekraanil ülalt alla pandud ritta just registreerimisnumbri järgi, siis probleem eksisteeribki üksikkandidaatide suhtes.

Hoiatus läheb üles

Näiteks valimisringkonnas number kolm (Tallinna Mustamäe ja Nõmme linnaosa – toim) on kolm üksikkandidaati: Toomas Trapido, Ragnar Nurmik ja Henn Põlluaas. Neist kahe viimase nimed aga ei pruugi teatud juhtudel ekraanile pääseda.

Probleemi suurendab teadmatus. Silma lisas, et tema otsis konkreetse kandidaadi nime, ja kui ta seda ei näinud, asus uurima, milles viga võib olla. Kui aga valija isegi ei teadvusta veavõimalust, siis ei pruugi ta isegi aru saada, et midagi on valesti.

Samuti ei tahtnud Silma nõustuda Martensi pakutud resolutsioonijutuga: «Mul on praktiliselt uus arvuti, mille ekraaniresolutsioon on 1600 x 900. Põhjus ei saa olla ainult selles.»

Martensi sõnul ei saa praegu enam midagi muuta. «Järgmine kord tuleb teha resolutsiooniga 570 x 800, et sellist olukorda vältida,» ütles ta.

Küll aga lubas Martens üles panna vastava info koos hoiatusega, et teatud tehniliste tingimuste kokku langedes ei pruugi osa kandidaatide nimesid e-valimiskeskkonnas näha olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles