Mobiili-IDga valimine toimub suuremate viperusteta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga. Foto: Ants Liigus

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) andmetel pole mobiili-IDga valimisel suuremaid viperusi olnud, probleeme on kohati tekkinud neil, kes kasutavad vähemlevinud operatsioonisüsteeme.

PPA pressiesindaja Martin Luige sõnul on operatsioonisüsteemi, veebilehitseja ja arvutisse paigaldatud ID-kaardi tarkvara kombinatsioone kümneid ning paraku leidub ka neid kombinatsioone, mis tõrguvad.

Luige lisas, et üldjuhul on PPA ning siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse koostöös suudetud vajalikud parandused teha mõne tunniga.

Mobiil-ID taotlusi on menetletud üle 4000 ja inimeste käsutuses on praeguseks umbes 3500 kehtivat mobiil-ID-d. Vigasid, millega tõsisemalt tegeleda tuleb, on kogu taotluste mahust olnud alla poole protsendi.

Alates ajast, mil algas mobiil-ID väljastamine riigi poolt, on keskmiselt väljastatud 140 dokumenti päevas.

Projekti «Mobiilse isikutunnituse taotlemiseks ja väljastamiseks tehnilise lahenduse loomine» rahastatakse Euroopa Liidu struktuuritoetusest Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Kuidas mobiil-IDga riigikogu valida?
1. Mobiil-IDga valimistel hääletamiseks pead oma mobiil-ID-le tellima riikliku isikutunnistuse sertifikaadid. Seda saab teha ID-kaardiga: võta oma ID-kaart ja mine lehele http://www.politsei.ee/et/teenused/isikut-toendavad-dokumendid/mobiil-id/ Sertifikaatide saamine võtab mõne minuti aega.
2. Mine lehele www.valimised.ee
3. Lae oma arvutisse valimisrakendus (võtab aega mõned sekundid)
4. Sisene mobiil-IDga (PIN1), tee oma valik ja kinnita hääl digiallkirjaga (mobiil-ID PIN2)

Elektrooniline hääletamine (nii mobiil-id kui ID-kaardiga) kestab 2. märtsi kella 20ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles