Valitsus toetas SMS-laenu võtjate õigusi kaitsvat eelnõud

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laen
SMS-laen Foto: Margus Ansu

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, mis suurendab SMS-laenu võtjate võimalusi kaitsta oma õigusi laenuandjate ees.

«Näiteks saab eelnõu kohaselt erinevalt senisest kohus omal algatusel tunnistada tühiseks laenuvõtja kohustuse maksta ebaproportsionaalselt kõrget intressi, kui laenuandja teab või peab teadma, et laenu võetakse erakorralisest vajadusest tulenevalt, sõltuvussuhtest või muudel sarnastel põhjustel,» selgitas justiitsministeeriumi nõunik Indrek Niklus ministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

Reguleeritakse viivise määra

Lisaks hakatakse SMS-laenudele kohaldama tarbijakrediidi sätteid, mis reguleerivad viivise määra suurust ja tarbijale antava info hulka.

Laenuvõtja peab praegu maksma ka sellist lepingust tulevat intressi, mis on laenuandja kohustusega võrreldes ebamõistlikult tasakaalust väljas, ent kohtul ja laenuvõtjal pole mõjusaid vahendeid, mille abil õiglus jalule seada.

Nikluse sõnul on olnud probleemiks ka laenuvõtja vähene teavitamine tema õigustest ja kohustustest.

«Seadusemuudatuse tulemusel kaovad ära summalised ja ajalised piirid tarbijakrediidi sätete rakendamisel, mistõttu hakkab tarbijakrediidi lepingute kohta sätestatu kohalduma ka SMS-laenudele,» ütles Niklus. «See omakorda kohustab laenuandjaid tarbijaid paremini ja õiglasemalt teavitama ning suurendab tublisti tarbijate kaitset väikelaenude ja krediitide kasutamisel.»

Intresse tasutakse viimasena

Nimetatud muudatus kaotab ka probleemse olukorra, kus võlgnevuse tekkimisel loeb laenuandja osalise makse korral esmajärjekorras tasutuks intressid, seejärel muud kulud ning alles siis laenu põhiosa. Sel moel kasvavad laenusummalt arvestatud intressid edasi ning võlgnik ei jõua kunagi laenu põhisumma maksmiseni – selle tulemuseks võib olla aastaid kestev «laenuorjus».

Muudatus tähendab seda, et kui laenuvõtja teeb osalise makse, siis vähendab ta sellega just põhisumma võlgnevust. «See peaks omakorda motiveerima ka võlgnikku julgemalt oma võlaga tegelema ning näiteks maksegraafikut sõlmima,» tõdes Niklus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles