Herkel: nõue uuringute avaldamine keelata tuleb kui teiselt planeedilt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Valimised

Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Andres Herkeli sõnul on Keskerakonna täna avaldatud seisukoht, et hääletamise ajal uuringutulemuste avaldamine tuleks kohe lõpetada, justkui teiselt planeedilt pärit.

«Kõik see on kunagi juba olnud,» kirjutas Herkel oma blogis ja lisas, et kui avaliku arvamuse uuringute tulemuste avaldamine Eestis tõepoolest ära keelataks, saaksime neid ikkagi lugeda Soome, Läti või koguni Vene lehtedest. «Ja meie ajakirjandusel ei jääks muud üle, kui noid lehti põhjalikult tsiteerida,» arvas ta.

«Väidan, et demokraatlikus maailmas ei saa ega või niisugust piirangut kehtestada. Ja kui see kehtestatakse, siis naeruvääristatakse ta kiiresti kas eespool kirjeldatud viisil või mõnel muul moel. Seega on Keskerakonna mõte uuringutulemuste keelustamisest pärit mingilt teiselt planeedilt,» kirjutas Herkel.

Poliitiku sõnul on oluline, et uuringutulemusi avaldades oleks tegu usaldusväärsetelt uuringukorraldajatelt pärit materjaliga, mis oleks kogutud tegelikku valimissituatsiooni võimalikult täpselt kopeerides.

«Sellest polekski põhjust kirjutada, kui valimiste eel ei tekiks probleem, et küsitluse uudisväärtus on edastaja jaoks ühtäkki olulisem kui küsitleja maine ja usaldusväärsus. Emori puhul muidugi usaldusväärsuse küsimust ei teki. Kentsakas on aga see, et kurioosne idee küsitlustulemuste keelamisest kerkis esile just viimase Emori küsitluse avalikustamise järel,» leidis Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles