Valimissituatsiooni arvestav uuring: Reform 27, IRL 24, Kesk 24

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade sümboolikaga pastakad
Erakondade sümboolikaga pastakad Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Võttes arvesse erakondade kandidaatide isikuid, on vahed toetuses kolmele suurimale parlamendiparteile napid, selgub värskest uuringust.

BNSi tellitud uuringus mõõtis TNS Emor lisaks tavapärasele erakondade reitingule ka erakondade positsiooni konkreetsete kandidaatide eelistuse kaudu. Selleks küsisid uuringu läbiviijad iga vastaja käest, millises valimisringkonnas ta hääletab ja seejärel esitati igale vastajale tema ringkonna kõikide kandidaatide täisnimekiri sellises järjestuses, nagu see valimissituatsioonis on.

Kui Reformierakonda toetas veebruaris 28 protsenti vastanutest, siis konkreetseid kandidaate arvesse võttes oli toetus erakonnale 27 protsenti.

Keskerakonna puhul olid need näitajad vastavalt 25 ja 24 protsenti, Isamaa ja Res Publica Liidu puhul 21 ja 24 protsenti ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna puhul 16 ja 14 protsenti.

Erakonna Eestimaa Rohelised ning Rahvaliidu puhul oli nii toetus erakonnale kui ka konkreetse kandidaadi eelistuse kaudu võrdne - esimesel neli ja teisel kaks protsenti.

«Tulemused näitavad, et erakondade positsioon on konkreetsete kandidaatide eelistuse kaudu mõõdetuna palju tasavägisem, kui traditsiooniliselt erakondade nimede kaudu mõõdetuna,» märkis Emori uuringuekspert Aivar Voog. Ta tõi esile, et traditsioonilise küsimuse tulemustele avaldab suuremat mõju erakondade üldine mainekus, siis reaalses valimissituatsioonis on konkreetsetel kandidaatidel oluline roll ja mõju. «Seega küsides konkreetsete kandidaatide eelistuse kaudu, peaks tulemus olema lähedasem reaalsele valimissituatsioonile,» sõnas Voog.

Samas sõnas Voog, et kuna valimisringkondade valimid on liiga väikesed ning ühe vastaja vastuse osakaal liiga suur ja seega ka võimalik viga, ei too Emor uuringus välja andmed konkreetsete kandidaatide eelistuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles