Kilk prognoosib IRLi möödumist Reformierakonnast

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Mart Laar ja peaminister Andrus Ansip.
IRLi esimees Mart Laar ja peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

Ettevõtja Rein Kilk prognoosis valimiseelseid avaliku arvamusi küsitlusi analüüsides, et pidevalt tõusvat trendi näitava toetusega Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) möödub populaarsuselt langustrendil olevast Reformierakonnast ning võidab valimised.

«Nädal-poolteist enne BNSi tellitud TNS Emori avaliku arvamuse uuringu avaldamist käis tohutu poliitiliste allhoovuste jada, poliitikud küsisid, miks me ei avalda tulemusi, et me neid juba teame, ometi me siis veel ei teadnud. Siis levisid jutud, et uuringu tulemused olid nii kohutavad – ei saagi aru, kellele kohutavad,» rääkis ajakirjanik Ainar Ruussaar Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Veebruari keskpaigast alates esmalt Turu-uuringute küsitlus andis Reformierakonnale 40 kohta, Saar Poll 34-36 kohta ning nüüd Emor umbes 31 kohta: Reformile on see ju pidev langus, Keskerakonna toetusele on olnud palju väiksem langus,» rõhutas ajakirjanik Priit Hõbemägi.

«Kõige täpsem on olnud TNS Emor, nende uuringud enne eelmisi valimisi olid kõige täpsemad,» meenutas Rein Kilk. «Mind panevad imestama julged ennustused, millel pole pidet ega sidet tegelikkusega ja kuidas neid käiakse välja teaduse sildi all, kuidas saavad need olla nii lahknevad!» sõnas Kilk.

«Kui mõni ilmateadlane, sünoptik, teeks prognoosi, et homme tuleb 15 kraadi sooja, siis me saame ju välja vaadates aru, et see ei juhtu nii, see pole tõsi, kuigi see oleks väga lahe ja meeldiv perspektiiv,» tõi Kilk võrdluse.

«Reformierakonnal on olnud dramaatiline langus kolme kuu vältel Emori uuringutes, IRLil jällegi tõus. Küsimus on, kas need sirged jõuavad enne valimisi lõikuda,» leidis Kilk.

«Pakun, et Rahvaliit ei saa üle valimiskünnise ja ka rohelised ei saa üle, sest nende raskekahurvägi on toodud Põhja-Eestisse Harju- ja Raplamaale ja Tallinnasse, kus on väga tihe konkurents. Neil on üle Eesti vajalikku umbes 35 000 häält väga raske kokku saada,» sõnas Kilk.

«Prognoosin, et IRL võidab, aga mitte suurelt, kahepeale Reformierakonnaga saavad nad umbes 60 kohta, napilt rohkem saab IRL, aga nende häältesaak kahepeale võimaldab koalitsioonil jätkuda,» leidis Rein Kilk.

«Sotsidele-Keskerakonnale pakun 40-42 kohta, Keskerakond teeb eeldatavast nõrgema tulemuse: 24-25 kohta, sotsidele jääb siis 16-17 kohta,» pakkus Kilk. «IRLi ja Reformi kohtade vahekord võiks tulla 31:29.»

Priit Hõbemägi pakkus Keskerakonnale 27, sotsidele 17, IRLile 18, Reformierakonnale 35 ning rohelistele 4 kohta.

Ka Ruussaar arvas, et rohelised siiski üllatavad sissesaava tulemusega.

«Emoril oli küsitletute hulk 792, Saar Pollil ligi 1600, nii Emori kui ka Saar Polli järgi 25 protsenti vastanuist polnud veel oma eelistust langetanud,» meenutas Hõbemägi.

«Aga neist pooled ei lähe valima, seega 12-15 protsendi valik on veel lahtine,» rõhutas Kilk.

«Seekord pole olnud vist ühtki uuringut, kus valimisnimekiri ringkondade kaupa inimestele ette oleks antud, uuritakse ikkagi vaid brändi populaarsust,» meenutas Kilk.

«Eesti lävepakuküsitlused ei pruugi enam üldse olla objektiivsed, kuna nii palju inimesi hääletab elektrooniliselt,» leidis Ruussaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles