Väino Linde: avaliku teenistuse seaduse eelnõu oli liiga kardinaalne

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde.
Väino Linde. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Valitsuse esitatud avaliku teenistuse seaduse (ATS) eelnõu oli liiga kardinaalne ning jäi seetõttu parlamendis toppama, leiab riigikogu XI koosseisu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

«Mul on väga kahju, et ATSi muutmine jäi selle riigikogu koosseisu jooksul tegemata,» märkis Reformierakonda kuuluv Linde Postimees.ee’le.

Ta tõdes, et ATSi tuleb kindlasti muuta, kuid justiitsministeeriumi välja töötatud eelnõu oleks muutnud ka praegu toimivaid riigiteenistuse aluspõhimõtteid.

«Kui me oleks seaduse sellisel kujul kehtestanud, siis oleks meie toimiv avalik teenistus purustatud ning avaliku teenuse kättesaadavus oleks halvenenud. Eelnõu oli liiga kardinaalne ja selle eelnõu rakendusaktid olid meie komisjoni hinnangul ka põhiseadusega vastuolus.»

Linde hinnangul peaksid avaliku teenistuse aluspõhimõtted kindlasti samaks jääma.

Üks probleem eelnõu puhul oli Linde sõnul see, et avaliku teenistuja mõiste muutmisega oleks tekkinud olukord, kus ühes ja samas asutuses täidavad peaaegu samu ülesandeid nii need, kes töötavad töölepinguseaduse alusel kui ka avalikud teenistujad.

«Uus eelnõu tuleks välja töötada ja see peaks olema vähem kardinaalne,» leiab Linde.

Põhiseaduskomisjon valmistas vastava eelnõu ka ette, kuid justiitsministeeriumi heakskiitu see eelnõu Linde sõnul ei leidnud. Eelkõige tuleks Linde hinnangul kaotada ära olukord, kus avalikel teenistujatel on võrreldes töölepinguseaduse alusel töötajatega palju suuremad hüvitised ja staažitasud.

Hoolimata sellest, et kehtiv ATS on viisteist aastat vana ning selle seaduse muutmise vajadust on teadvustanud juba mitu valitsust järjest, ei suutnud ka XI riigikogu koosseis uut ATSi vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles