Mart Nutt: ülejooksmine pole moraalselt õigustatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Mart Nutt..
Riigikogu liige Mart Nutt.. Foto: Peeter Langovits.

Isamaa ja Res Publica Liidu parlamendisaadiku Mart Nuti sõnul teeb üksikkandidaat riigikokku kandideerides otsuse mitte erakonna nimekirjas olla ja seetõttu ei peaks ta ühinema ka mõne fraktsiooniga.

Riigikogu kodukorra seadus ütleb, et fraktsiooni võivad moodustada ja sellesse peavad kuuluma vähemalt viis sama erakonna kandidaatide nimekirjast valitud riigikogu liiget. See tähendab, et fraktsiooniga ei saa liituda üksikkandidaadid ja fraktsioonist lahkunud saadikud, kes on mõne teise erakonnaga ühinenud.

«Kandidaat, kes toetab mõne erakonna põhimõtteid, võiks ka selle erakonna nimekirjas kandideerida. Seega oleme seisukohal, et üksikkandidaat ei peaks ühinema mõne fraktsiooniga,» sõnas Nutt.

Nutt lisas, et tema ei näe hetkel vajadust fraktsioonide komplekteerimise põhimõtteid muuta, sest viis liiget on optimaalne suurus ja väiksem fraktsioon ei oma reaalselt poliitilist mõju, kuid kulutusi toob see riigikogu eelarvele kaasa ikkagi.

Nuti hinnangul ei tohiks lubada fraktsioonist lahkunud inimese liitumist teise erakonna fraktsiooniga, sest riigikogusse mõne erakonna nimekirjas kandideerinu on andnud valijatele signaali, et ta jagab selle erakonna põhimõtteid.

«Ülejooksmine teise fraktsiooni ei ole moraalselt õigustatud,» nentis Nutt.

Tema arvates võib küll tekkida olukordi, kus riigikogu liikme ja fraktsiooni põhimõtted lähevad lahku, kuid sellisel juhul oleks ausam, kui fraktsioonist lahkunu jääb sõltumatud saadikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles