Evelyn Sepp: riigikogu kodukord vajab kaasajastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Liis Treimann

Keskerakondalase Evelyn Sepa hinnangul on igal demokraatia vormil omad  vead, kuid see ei muuda neid iseenesest kõlbmatuteks, kuigi riigikogu töö- ja kodukorra seaduses vajavad kaasajastamist mitmed töövorme reguleerivad sätted.

Sepp tõstis esile, et Eesti on valinud nö erakonnademokraatia mudeli koos parlamentaarse riigikorraldusega.

«See, et igal demokraatia vormil on omad  vead ja väärkasutuse nähud, ei muuda neid veel  iseenesest kõlbmatuteks. Pigem tuleb esmalt  tegeleda põhjustega,» sõnas ta.

Sepa hinnangul hakkab Eesti valijal tõenäoliselt meelest minema jant ja trall, mis toimus Eesti parlamendis näiteks 10 aastat tagasi, kus poliitiline killustatus võimaldas  loetud nädalate kaupa koalitsioone muuta ja kinni maksid selle Eesti maksumaksjad.

«Selline nähtus tõi Eesti poliitilisse kõnepruuki päkapikukoalitsiooni mõiste, mis ei seostu millegagi, mida saaks liigitada demokraatlike valitsemisvõtete alla käivaks, läbipaistvusest ja poliitilisest vastutusest rääkimata,» meenutas ta.

Sepa arvates peaks riigikogus jääma põhiliseks poliitiliseks tööorganiks fraktsioon, mis moodustub vähemalt viiest samas nimekirjas kandideerinud saadikust, kel on võimalus palgata abiväge ja esindada seeläbi programmi, mis valimistel teatavaks tehti ja toetuse pälvis.

Keskerakondlane lisas, et fraktsioonist lahkunud saadikud jäävad paratamatult ilma ka fraktsioonile ettenähtud toest, mis on samuti loogiline.

Ka ei peaks Sepa arvates muutma fraktsiooni  miinimusuurust või võimalust poliitiliseks rändluseks.

Küll aga nentis Sepp, et riigikogu töö- ja kodukorra seaduses vajavad kaasajastamist mitmed töövorme reguleerivad sätted, mis aitaks riigikogu muuta dünaamilisemaks, viia läbi ja soosida sisulisemat tööd sageli formaalsete protseduuride asemel.

«Samuti tuleb tõsiselt tugevdada parlamendi rolli teostada järelvalvet täitevvõimu üle, mis suurendaks kogu  riigivalitsemise läbipaistvus,» ütles Sepp.

Sepa arvates vajab tugevamat positsiooni parlamendi tegevus ka seoses EL suunal sündivate arengutega.

«Parlament on tänaseks paljus lükatud valitsuse ja ministeeriumide sabas sörkima, kuid selle asemel peaks ta andma esmased poliitilised suunad  tasakaalustatud, pikaajaliste ja selgete Eesti positsioonide väljatöötamiseks.

Riigikogu kodukorra seadus ütleb, et fraktsiooni võivad moodustada ja sellesse peavad kuuluma vähemalt viis sama erakonna kandidaatide nimekirjast valitud riigikogu liiget. See tähendab, et fraktsiooniga ei saa liituda üksikkandidaadid ja fraktsioonist lahkunud saadikud, kes on mõne teise erakonnaga ühinenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles