Eiki Nestor: mis saab fraktsioonist, kui IRL laguneb?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraadi Eiki Nestori hinnangul tuleks riigikogu kodukorra seadus üle vaadata, sest kehtivad piirangud on selgelt formaalsed ja mitte sisulised.

Nestor tõstis esile, et nii selle kui ka eelmise riigikogu koosseisus suurenes Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluvate riigikogu liikmete arv, sest nendega liitusid teistes nimekirjades valituks saanud.

«Ma ei imesta, kui sama juhtub ka valitavas riigikogus,» nentis ta.

Nestori sõnul ei saa uued liikmed aga ametlikult nende fraktsiooniga liituda.

«Kehtiv piirang seaduses on selgelt formaalne ja mitte sisuline,» hindas Nestor.

Nestor tõstis esile, et ka üksikkandidaadina riigikogus tööd alustav liige võib nelja aasta jooksul mõne erakonnaga liituda.

«Piirata tema õigust liituda sama erakonna fraktsiooniga on enesepettus,» ütles ta.

Seaduse kohaselt lubatakse ühes nimekirjas kandideerinutel moodustada ühe fraktsiooni. Nestori sõnul võib siingi tekkida keerukas olukord.

«Kuidas käituda, kui erakond kaheks erakonnaks jaguneb?» küsis ta. «Näiteks liit praguneb ja IRL muutub uuesti Isamaliiduks ja Res Publicaks.»

Nestori hinnangul võiks seetõttu kehtiv kord olla paindlikum ja sellise jagunemise korral lubada saadikutele ka eraldi fraktsioone.

«Ei kujuta ju meist keegi ette olukorda, kus näiteks pool fraktsiooni toetab valitsust ja pool on opositsioonis,» lisas Nestor.

Sotside esindaja arvates peaks ka fraktsiooni minimaalne liikmete arv olema seotud valimiskünnisega ehk nõutav arv ei tohiks olla suurem, kui valimiskünnise ületanud erakonna vähim võimalik liikmete arv.

Riigikogu kodukorra seadus ütleb, et fraktsiooni võivad moodustada ja sellesse peavad kuuluma vähemalt viis sama erakonna kandidaatide nimekirjast valitud riigikogu liiget. See tähendab, et fraktsiooniga ei saa liituda üksikkandidaadid ja fraktsioonist lahkunud saadikud, kes on mõne teise erakonnaga ühinenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles