Urmas Seaver: ajaraiskamine parlamendis

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Seaver
Urmas Seaver Foto: Peeter Langovits

Riigikogu arutas eile Keskerakonna algatusel olulise tähtsusega riikliku küsimusena hinnatõusu mõju Eesti inimeste toimetulekule. Kuna hinnad hakkasid mullu pärast vahepealset väikest langemist taas tõusma, isegi ootamatult järsult, siis näib arutelu selle üle ju täiesti asjalikuna.

Kui riigikogulaste ees esineksid eksperdid ja räägiksid riigi võimalustest või võimetusest seda mõjutada ning teiste riikide kogemusest, oleks asjal jumet. Eks see ole meist igaüht tigedaks ajanud, et palgad nagu suurt ei kasva, aga hinnad küll. Kuid tegelikult kujunes eilsest arutelust ajaraiskamine.

Üks Keskerakonna põhireklaame märtsi alguses toimuvate parlamendivalimiste eel on «Aitab hinnatõusust». Seda sõnumit paiskasid avalikku ruumi keskpartei liidrite nägudega plakatid ja paiskavad edasi lehtedes ilmuvad valimisreklaamid.

On ju ilmselge, et hinnatõusu teema ülestõstmine riigikogus on osake Keskerakonna valimiskampaaniast. Eilnegi arutelu algas keskpartei esimehe (ilmselt eksperdina esinema kutsutud) Edgar Savisaare ägeda rünnakuga peaministri ja valitsusparteide vastu.

Koalitsioonierakondade saadikud kõndisid parlamendi saalist teema arutelu ajaks pea täies koosseisus minema, et keskpartei üritusel mitte osaleda. Keskerakondlased esitasid aga Savisaarele ning samuti sõna saanud keskparteilasele Arvo Sarapuule ridamisi küsimusi.

Peale nende oli esinema kutsutud veel põllumeeste keskliidu president Juhan Särgava ning majandusekspert, Savisaare kunagine majandusnõunik Heido Vitsur.

Ka meedia muutub valimiste eel  parteide saadetud sõnumite asjus tunduvalt valivamaks, sest erakonnad on endale tähelepanu saamise nimel just sel perioodil erakordselt aktiivsed. Nii oli ka online-meedia tähelepanu parlamendis käinud arutelule eile arusaadavalt väike.

Sisuliselt naeruvääristas keskpartei eile kogu tähtsate riiklike küsimuste arutamise ideed parlamendis ja sellega ka hinnatõusu teemat. Vägisi meenus eile Savisaare juhitud Tallinna linnavalitsuse kampaania «Tallinn aitab». Sotsiaalsete töökohtade pakkumist ei saa iseenesest pidada naeruväärseks ettevõtmiseks. Kuid juba teisi valimisi järjest korraldab Tallinn oma kampaania vahetult valimiste eel.

Kui keegi üritab nüüd väita, et kokkulangemine on juhuslik, siis lubage naerda sellise väite üle.

Miks ei võinuks Tallinn esitada neid tööpakkumisi tänavu näiteks maikuus? Oleks saanud süüdistusele, et kogu see abipakett ongi üks keskpartei mainekampaania linna raha eest, väikese vastuargumendi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles