Valimistava valvur: Rahumägi ajas avalikud ja erahuvid sassi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rahumägi postitatud valimisreklaam riigikogu ümbrikus ja sümboolikaga.
Jaanus Rahumägi postitatud valimisreklaam riigikogu ümbrikus ja sümboolikaga. Foto: Toomas Huik

Hea valimistava eestvedaja vabaühenduste liidu EMSL juhataja Urmo Kübar ütles Jaanus Rahumägi riigikogu sümboolikaga valimisreklaami kommenteerides, et antud juhtumi puhul on segamini läinud avalikud ja erahuvid.

Kübar tõi välja, et Rahumäe reklaam, kus ta ei maini oma erakondlikku kuuluvust, läheb vastuollu hea valimistava nõudega, et kandidaadid ei varja parteiliikmeks olemist ega oma poliitilisi vaateid.

«Ses osas eksib ka Rahumäe kiri hea valimistava vastu,» ütles Kübar ja lisas, et valijad ei pruugi teada, millises erakonnas Rahumägi on. «Samas on raske leida põhjust, miks peaks poliitik varjama oma kuuluvust küsitluste põhjal praegu kõige populaarsemasse erakonda. Arvan, et pigem ei ole see tahtlik, vaid ta on pidanud oma tuntust poliitikuna enesestmõistetavaks või siis ei leidnud teksti kirjutaja sobivat kohta, kus partei nimi sisse tuua.»

Omaette küsimus on Kübara arvates riigikogu sümboolikaga kirjablanketi ja ümbriku kasutamine. «Kui Rahumägi on kirjade eest ise maksnud, nagu ta kinnitab, siis ei ole siin talle midagi ette heita – suled, millega ta end ehib, on õigusega tema omad. Tavapärane see mu teada Eesti valimiskampaaniates siiski ei ole ja on juba maitse küsimus, kuidas sellesse suhtuda,» ütles ta.

Kübar oletas, et Rahumägi võis soovida riigikogu sümboolika abil väärikamalt mõjuda või oma staatust rõhutada. «Isiklikult mu jaoks mõjuks väärikamalt, kui neid blankette kasutataks oma töö tegemiseks riigikogus, mitte enda tagasivalimise kindlustamiseks,» märkis ta.

Kübara hinnangul on antud juhtumi puhul isiklikud ja avalikud huvid veidi sassi läinud. «Avaliku võimu sümboolika võiks jääda viimaste tarvis,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles