Laar: kujuteldamatu, et Isamaa läheks astmelist tulumaksu kehtestavasse valitsusse (29)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laari raamatu "Rahvuse sünd" esitlus Apollo raamatupoes tänavu märtsis.
Mart Laari raamatu "Rahvuse sünd" esitlus Apollo raamatupoes tänavu märtsis. Foto: Liis Treimann

1990ndatel julgeid majandusreforme teinud ekspeaminister Mart Laar ütles, et ta ei kujuta ette, et kunagine Isamaa läheks rahulolevalt valitsusse, mis kehtestab astmelise tulumaksu.

Laar nentis täna olukorda kommenteerides, et Rõivase krooniline otsustamatus ning katse Keskerakonnaga uut valitsust kokku leppida viis usalduse koalitsioonipartnerite vahel nulli ning paiskas Eesti poliitilisse kriisi, kust kerget väljapääsu pole.

«Taavi Rõivase valitsuse lagunemine lasi liikvele jutud Eesti võimalikust pöördest vasakule. Ega seda välistada saa,» märkis Laar.  Ta lisas, et Rõivase lahkumise järel on pall presidendi käes, kes peab uuele valitsusele moodustaja esitama. «Sellises olukorras langeb Isamaa ja Vabaerakonna õlule ülesanne võimaliku tagasipöörde vältimiseks.  Ega vaja pole muud, kui peagi ilmselt algavatel läbirääkimistel uue koalitsiooni moodustamiseks oma väärtustest kõvasti kinni hoida,» ütles Laar.

Laar märkis, et ta ei kujuta, et Isamaa läheks rahulolevalt valitsusse

1. Mille liikmel on toimiv koostöölepe Vene võimupartei Ühtse Venemaaga.

2. Mis muudaks Eesti senist välis- ja julgeolekupoliitikat, pannes leevendama hoiakut Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide suhtes.

3. Mis kehtestaks Eestis nullkodakondsuse.

4. Mis vähendaks riigikaitsekulutuste osakaalu rahvuslikust kogutoodangust.

5. Mis seaks sisse progressiivse tulumaksu.

6. Mis annaks tagasikäigu haldusreformile.

7. Mis tühistaks otsuse siduda pensioniiga oodatava keskmise vanusega.

8. Mis loobuks Eesti avatuse sümboliks saanud e-valimistest.

Kindlasti on väljakutseid veelgi, kuid esialgu aitab, nentis Laar. «Juba enne uue valitsuse moodustamist võiks aga vastu võtta mõned tervest mõistusest lähtuvad muudatused uude eelarvesse, nagu tühistada 0,5-protsendine sotsiaalmaksu langetamine, mis majandust kuidagi käima ei tõmba ning tühistada uued aktsiisitõusud. Kaua me seda Läti eelarvet ikka nuumame?» küsis Laar.

Koalitsiooniläbirääkimistel võiks aga kogu maksupaketi lahti võtta, küsides näiteks, kas investeeringute soodustamine maksusüsteemi kaudu on jätkuvalt tõhus või tuleks keskenduda sotsiaalmaksude koormale, arutles ekspeaminister. «Kas saaks selle katvust laiendada? Või vahest arutaks läbi mõne päris hullu idee, nagu riikliku üksikisiku tulumaksu täielik kaotamine ning suunamine kohaliku omavalitsuse kasutusse?» loetles Laar olulisi küsimusi.

Laar lisas, et Eesti Panga nõukogu esimehena peab ta  lõpuks meenutama, et eelarvepoliitika peab kõige selle juures raamides püsima.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles