Catlyn Kirna: kuidas saada kuulsaks ja rikkaks?

, Rahvusvaheliste suhete lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Viimsis.
Valimisreklaamid Viimsis. Foto: Liis Treimann

Tallinna Ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor Catlyn Kirna kirjutab Postimees.ee Riigiteaduste Valimisblogi artiklis, et erakonnad ei ole eriti selgitanud, kuidas valimislubadusi teoks tegema hakatakse.

Teismelisel on plaan, ta tahab saada kuulsaks ja rikkaks. Ta täpselt ei tea, kuidas, aga eesmärk on selge.  Aeg-ajalt tundub, et erakonnad on sarnase mõtteviisiga. Valimiste ajal on kõikjal reklaamid valimisloosungitega ning eksisteerivad valimisprogrammid, mis peaks selgitama, mis on loosungite taga. Tegelikkuses on need programmid lihtsalt veel loosungeid, siin-seal paar selgitust juures. Ma tahaks midagi enamat.

Kui ma olin seotud organisatsiooniga, mis pidas riigiga läbirääkimisi erinevatel tudengeid aitavatel teemadel, oli iga meie palve vastus arvutus ning lause «Meil ei ole seda raha.» Tore on näha, et Eestisse on jõudnud esimene katse teha sama valimislubadustega, sest mitmeid programme lugedes tekkis tunne, et kuskil on üks suur pott kulda, mille asukohta vaid see erakond teab, sest kuidas muidu suudetakse rahastada kõik need lubadused. Aga probleem ei ole vaid rahalistes vahendites, ma tahaks peale selle teada veel üht-teist.

IRL lubab tasuta kõrgharidust. Ma olen selle teemaga seotud olnud aastaid ning tean erinevaid võimalusi ning mudeleid. Millist pooldab IRL? Kas IRL kaotaks erakõrgkoolid? Või vähemalt riigieelarvelised kohad riigi poolt finantseeritavates kõrgkoolides? Või suurendaks lihtsalt riigi tellimust? Ma tahaks neid vastuseid lugeda programmist. Mida tähendab tasuta kõrgharidus? Rahvaliidu programmis on räägitud rahvapangast. Mis see olema peaks, pole programmis pikemalt selgitatud. Ei tohiks eeldada, et valija loeb kõiki intervjuusid ja vaatab kõiki debatte, et mingit nii olulist infot saada. Ja isegi neid kõiki asju lugedes-jälgides ei tule selgust, sest Rahvaliit on intervjuudes rääkinud ka välismaale mineva raha maksustamisest, aga ka see on tegelikult avamata teema. Keskerakond lubab luua töökohti – kuidas? See ei saa ju olla saladus, sest kas kaotuse korral jääb siis plaan ootele kuni järgmiste valimisteni? Kõik lubavad midagi, aga kuidas nende plaanide täitumiseni jõuda, jääb selgusetuks. Seda me ei saanudki kunagi teada, kuidas Reformierakond plaanis (plaanib?) meid Euroopa rikkamate sekka viia ja mida see ikkagi tähendab?

Muidugi on kasulik hoida oma plaanid selgusetud ja eesmärgid hägusad. Mida hägusam, seda lihtsam pärast öelda, et mõeldigi midagi muud. Kui kõik inimesed, kes tahavad midagi saavutada, peavad kokku panema ka mingi plaani, kuidas eesmärgid täidetud saavad, siis võiksid sama teha ka poliitikud. Mina olen selline valija, kes tahab seda teada ja ma ei ole ainus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles