Ott Lumi: Maripuu ministeeriumil sai mõistus otsa

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tasustatud isapuhkuse kaotamise ettepaneku põhjendamine üksnes riigieelarve tasakaalu nõudega näitab, et sotsiaalministeeriumil sai mõistus otsa, leiab koalitsioonipoliitik Ott Lumi oma

blogis

.


«Vaatan eelnõu seletuskirja ja imestan, et ministeerium ei ole julgenud selle ettepaneku põhjenduseks öelda mitte midagi muud sisulist kui seda, et see idee on seotud eesmärgiga saavutada riigieelarve tasakaal,» kommenteeris Lumi riigikogu sotsiaalkomisjoni jõudnud eelnõu.

«Riigieelarve tasakaal on ka minu jaoks oluline eesmärk, aga kui sotsiaalpoliitilisi samme ainult sellega põhjendada, siis võib öelda, et mõistus on lõplikult otsa saanud,» rääkis Isamaa ja Res Publia Liitu kuuluv riigikogu liige.

Tema sõnul tuleb valikuid põhjendada ikka sellega, mis on põhjendatud ja mis mitte.

Näiteks on Lumi hinnangul isapuhkusel märgiline tähendus, mille mõju iibele võib olla suurem kui vanemahüvitise «kosmilise» ülempiiri kärpimine.

«Sotsiaalminister on väitnud, et selle meetme (isapuhkuse - toim) kaotamine iivet ei mõjuta. Raske on vaielda selle poolt või selle vastu,» kirjutas Lumi.

«Igatahes olen kindel, et pigem mõjutab isarolli tähtsustamine märgilises mõttes hoiakuid rohkem kui kosmilisse kõrgusse lastud vanemahüvitise ülempiir.»

Kui väärtustada elukvaliteeti, on isapuhkus kui töö- ja pereelu ühildamisele suunatud idee Lumi sõnul kindlasti väärtuslik.

«Selle asemel, et viia läbi kogu toetuste audit ja tuua välja reaalselt iganenud toetusi, kust kokku hoida, on otsustatud anda maksahaak just noortele peredele. See pole eriti adekvaatne.»

Tasulise isapuhkuse kaotamine on kirjas ohvriabi seaduse, ravimiseaduse, töötervishoiu ja tööohutuse seaduse, riigilõivuseaduse, riiklike peretoetuste seaduse, töö- ja puhkeaja seaduse ning puhkuseseaduse muutmise seaduse eelnõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles