Valimisteks telliti jaoskondadele ühesugused hääletuskastid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskastid
Valimiskastid Foto: Vabariigi valimiskomisjon

Valimiskomisjon tellis tänavusteks riigikogu valimisteks 650 uut sinist plastist hääletuskasti, tänavustel valimistel on esmakordselt üle kogu Eesti kasutusel ühtsed kastid.

Valimiskomisjoni meediatalituse juhataja Erki Peegel selgitas, et eelmistel valimistel tekkis mure, et osad hääletuskastid hakkasid lagunema. «Kuna oli vajadus uusi tellida, siis otsustati juba kõikjale osta ühesugused, et mitte tekitada diskussioone,» sõnas ta.

Kokku on valimiskaste on kolmes suuruses, sest eri tüüpi valimisjaoskondades on vajadus hääletamiskastide järele erinev. Nüüdseteks valimisteks telliti Peegli sõnul vaid suuri kaste, sest väiksed ja keskmised olid juba varem olemas.

Telliti 650 suurt valimiskasti, mis läks kokku maksma umbes 15 000 eurot (235 000 krooni). Kaste telliti kõikide valimisjaoskondade tarbeks, kokku on jaoskondi 625.

Tavaline valimisjaoskond kasutab keskmist hääletamiskasti eelhääletamise ajal 4. või 5. märtsil. Seejärel see suletakse ning avatakse 6. märtsil pärast kella 19, kui algab eelhääletamisel antud häälte lugemine.

Valimispäeval lasevad valijad jaoskonnas oma sedelid suurde hääletamiskasti, kodus hääletajad aga väikesesse kasti.

Kastid peavad valimiste ajal olema turvaplommidega pitseeritud. Peegel kinnitas, et vanu suuri valimiskaste enam kasutada ei tohi, kuna neid ei saa nõuetekohaselt pitseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles