Politoloog peab Kaarel Tarandit täiesti ebaloogiliseks peaministrikandidaadiks

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla
Rein Toomla Foto: Toomas Huik

Politoloog Rein Toomla sõnul on võimatu ennustada, kas roheliste erakond ületab 6. märtsil valimiskünnise või ei, kuid nende valikut nimetada Kaarel Tarand peaministrikandidaadiks peab politoloog täiesti ebaloogiliseks.

Toomla arvates peaksid rohelised kindlasti selgitama, miks nad tahavad peaministriks Tarandit ja mitte erakonna esinumbrit Aleksei Lotmani. «See on väga tõsine hälve kõigis senistes arusaamistes,» ütles ta Postimees.ee´le.

Tema sõnul on väga ebatavaline, et erakonna peaministrikandidaat pole mitte partei liider, vaid inimene, kes ei asu valimisnimekirjas isegi esikümnes. «Parteijuhi- ja peaministriamet käivad parlamentaarses demokraatias ikka käsikäes. Ma ei mäleta viimastest aastatest ühtegi sellist juhtumit ei meil ega ka naaberriikides, kus erakonna esinumber ei ole peaministrikandidaat,» märkis politoloog.

Toomla sõnul on roheliste eestkõnelejast Lotmanist saanud tänaseks tõsiseltvõetav poliitik, kellel on ette näidata viisakas kogemustepagas nii poliitikas kui ka riigikogus. «Kas me peame siis järeldama, et Lotman ei kõlba peaministriks? Või pole peaministriamet roheliste arvates piisavalt tõsiseltvõetav,» imestas ta.

Kas aga rohelised üldse riigikokku pääsevadki, on Toomla sõnul täiesti omaette küsimus. Viimased uuringud näitavad, et roheliste toetus püsib umbes kolme protsendi peal, valimiskünnis aga on viis protsenti.

Politoloogi väitel erineb tegelikkus küsitluste tulemustest sageli umbes kahe protsendi võrra, seega on võimalik, et rohelised saavad kolme protsendi asemel hoopis viis ja pääsevad riigikokku või siis läheb vastupidi ja nad saavad kolme protsendi asemel näiteks ainult ühe.

Toomla sõnul teavad ka rohelised ise, et nad asuvad täpselt valimiskünnise piiri peal ning seega võtsid nad appi vabatmehed, lootuses sellega oma toetust järsult kasvatada, kuid paraku see trikk politoloogi sõnul ei õnnestunud. «On näha, et see ei mõjutanud nende toetust ei paremuse ega ka halvemuse poole,» märkis ta.

Toomla sõnul on valijad harjunud, et koos kandideerivad mõttekaaslased, kellel on erakonna sees ka tugevam institutsionaalne seos. Vabatmehed ei sobi tema hinnangul selle loogikaga kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles