Keskerakonna juubeliaastast sai rutakas partei ülevõtt (6)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna Edgar Savisaare kukutajate leer, kes on viimased pool aastat oodanud võimalust kutsuda kokku erakorraline kongress, teatas suvel, et «üks asi korraga». Sooviti oodata ära presidendivalimised valimiskogus, aga et partei ülevõtmine nii tormakaks läheb, ei kujutanud keegi ette.

Kadri Simsonil, Mailis Repsil ja Jüri Ratasel ei olnud 24. septembri pärastlõunaks enam palju võimalusi jäänud – erakonna juht Edgar Savisaar lõi Estonia kontserdimajas oma võitlejatega vahuveiniklaase kokku, sest Reps oli õnnestunud valimisvõitlusest kõrvaldada. Vastaspool tegi seepeale oma käigu: ööpäevaga kutsuti kokku erakorraline juhatus, mis viis peasekretäri ja parteilehe peatoimetaja vallandamiseni ning parteikontori lukkude vahetamiseni. Tüli ei ägenenud mitte päevade, vaid tundidega ja olukord muutus kriitilisemaks kui kunagi varem.

Kõik sai alguse aasta tagasi, mil Keskerakond valmistus üheks oma ajaloo olulisemaks kongressiks. Tallinna ja ka erakonna juhtimisest pikka aega eemal olnud Edgar Savisaar pidi kindlustama oma võimu. Kadri Simsoni kandideerimine Savisaare vastu oli märk, et miski on Savisaare jaoks lõplikult möödanik. Kompromissitu truudus ja kaasanoogutamine on jäänud minevikku.

Kõige kontrollitumaks kongressiks (kumbki leer püüdis kindlaks timmida iga delegaadi häält) nimetatud üritus algas Rahvarinde aegade meenutusega. Kriminaalkorras kahtlustuse saanud Savisaar, looritatud paatosliku sinimustvalgega, tõusis avalikult esimest korda ratastoolist püsti, ja kui ta käsipuule toetudes kõnepuki poole kõndis, seisid temast mõne meetri kaugusel, Simsoni sall kaelas, kõik need, kes praegu on tema silmis reeturid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles