Linnaosalehtedes annavad tooni Keskerakonna kandidaadid

Urmo Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige populaarsema partei tiitlit hoidis juulis sarnaselt eelmise kuuga Keskerakond.
Kõige populaarsema partei tiitlit hoidis juulis sarnaselt eelmise kuuga Keskerakond. Foto: SCANPIX

Tallinna linnaosalehtede tänavustesse numbritesse on oma arvamus- ja portreelugude ning fotoga pääsenud 20 Keskerakonna nimekirjas riigikogusse pürgijat, enamik neist korduvalt, ning vaid neli teiste erakondade kandidaati.

Põhja-Tallinna Sõnumites figureerib kõige sagedamini linnaosavanema asetäitja Olga Ivanova, saades isegi  ülemusest, samuti parlamenti pürgivast Karin Tammemägist rohkem lehepinda, vahendab ERRi valimisportaal.

Sootuks võrdsemalt suhtub oma erakonna kandidaatidesse aga Mustamäe leht. Selle jaanuarinumber on tõeline Keskerakonna valimisnimekirja paraad: esikaanel kommenteerib tuleskulptuuride võistlust abilinnapea Eha Võrk. Järgmisel leheküljel ilmuvad artiklid esinumber Jüri Rataselt ning kohaliku halduskogu esimehelt Igor Kravtšenkolt, 3. leheküljele on paigutatud fotodega artiklid taas Eha Võrgult, Margarita Tšernagorovalt ja Kalle Mihkelsilt, 4. leheküljelt leiab lugeja aga Merike Martinsoni ja Rainer Vakra. Võrk, Kravtšenko, Ratas ja Martinson on piltide ja lugudega lehes ka veebruarinumbris, kaks esimest seejuures kahel korral.

Juske loo juures Vassiljevi foto

Lisades siia juurde Nõmme lehes alati ilmuvad linnaosavanema Vakra veerud, temaga ilmunud pikema intervjuu aasta avanumbris ja muud kajastused uudiskülgedel ning veebruaris avaldatud pikema artikli Peeter Mardna vaadetest (lisaks saavad ka Nõmme lehes sõna Jüri Ratas ning Eha Võrk, tema veel kahel korral), ongi lugejatele tutvustatud peaaegu kogu ringkonna valimisnimekiri, pooled neist veel korduvalt. Ainsana ei õnnestunud seni lehest leida Mark Levinit ning ka Peeter Toman eksisteerib kõigest Mustamäe linnaosa korraldatava sõbrapäeva reklaamis.

Teiste nimekirjade kandidaatidest on Mustamäe lehes ühel korral sõna saanud endine linnaosavanem Lauri Laats (SDE) ning IRLi kandidaat Anneli Entson. Kesklinna Sõnumite jaanuarinumbris kirjutab Maimu Berg (SDE) ning Põhja-Tallinna, Kristiine ja Haabersti lehtedes Jaak Juske (SDE). Kui üldiselt on linnaosalehtedes tavaks kaunistada arvamuslugusid autori fotoga, siis Haabersti Postipoisis illustreerib ka Juske artiklit linnaosavanem Viktor Vassiljevi fotoga kommentaar, täienduseks kohe selle kõrval ilmuvale kolmeveerusele fotole, kus Vassiljev annab üle laste joonistusvõistluse auhinda. Seevastu on poliitikust doktor loobunud oma foto avaldamisest esikaanel ilmunud artiklis «Koostöö viib sihile», mida ehivad hoopis lumise Haabersti vaated.

Samal artiklil eri lehtedes eri autorid

Nagu Eha Võrk võtab sõna Mustamäe ja Nõmme lehtedes, nii on ka teised abilinnapead oma valdkondadest pajatavad artiklid jaganud nende piirkondade vahel, kus ise kandideeritakse. Teistega võrreldes on vähem aktiivne Yana Toom, kelle kontosse jääb seni vaid üks uudifoto Kristiine lehe esiküljel.

Deniss Boroditši julgustava pealkirjaga artikkel «Kasulikud projektid jätkuvad» ilmus nii Põhja-Tallinna, Kristiine kui ka Haabersti lehes. Pirital, kus Boroditš ei kandideeri, on sama artikkel aga linnaosa ametniku Merike Kalami allkirjaga. Kalami sõnul, kes ise ei kandideeri, on artikli autor küll Boroditš, ent selle avaldamine tema nimel võinuks minna hea valimistavaga vastuollu ning anonüümne artikkel jällegi pahandanuks halduskogu.

Kesklinnas, Pirital ja Lasnamäel kandideeriv Taavi Aas on oma artiklid avaldanud kõigis kolmes lehes, ent kui kesklinna ja Prita elanikele räägib ta MUPO, siis Lasnamäe valijatele kiirtrammi vajalikkusest.

Kõigil linnaosavanematel oma veerg

Ka linnapea Edgar Savisaar on rohkem olnud esindatud oma valimispiirkonna lehtedes, avaldades Pirita lehes uusaastatervituse ning Kesklinna Sõnumites pikema artikli oma eesmärkidest valimistel. Lasnamäe lehe seni ainsas numbris piirdub linnapea aga üksnes väikese fotoga linnaosa vanema asetäitja kirjutatud tagasivaatavas artiklis eelmisele aastale. Uudiskülgedel ja fotodel on teda siiski kajastatud ka teistes lehtedes.

Samuti on igas linnaosalehes ka linnaosa vanema veerg, lisaks kajastatakse nendegi tegemisi uudiskülgedel, illustreerides neid fotodega poliitikust erinevate objektidega tutvumas või auhindu üle andmas. Valimistel kandideerivad kõik linnaosavanemad, välja arvatud Mustamäe, kus pärast sotsiaaldemokraatide lahkumist koalitsioonist ei olegi uut vanemat veel ametisse määratud ning talle mõeldud pinda täidab lehes pigem halduskogu esimees, Riigikogu kandidaat Igor Kravtšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles