Saarts: Helme kogutud 16 häält oli läbikukkumine (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts hindas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) presidendikandidaadi Mart Helme esimeses voorus kogutud 16 häält läbikukkumiseks.

«Helme 16 häält ei saa eduks lugeda, arvestades seda, kui bravuurikas see kampaania oli, ja milline oli tema enda jutt suurest toetajaskonnast,» ütles Saarts BNS-ile.

«Kahtlemata on see läbikukkumine, muud moodi pole võimalik seda esitleda. Usun, et ta lootis veidi soliidsemat numbrit. Helme hääli sõid minu meelest kaks potensiaalset kandidaati, kes olid ka eliidivastase sõnumiga – ennemõike Allar Jõks ja mingil määral Marina Kaljurand.»

«Me võime ette kujutada, milline oleks situatsioon siis, kui tõepoolest üks neist poleks kandideerinud – tõenäoliselt Helme tulemus oleks olnud mõnevõrra parem,» märkis Saarts. «Teise vooru poleks ta siiski pääsenud ja seda keegi ei prognoosinud.»

Täna toimunud presidendivalimise esimeses hääletusvoorus valimiskogus ei saanud ükski kandidaat nõutavat häälteenamust ja teise vooru pääsesid Siim Kallas ning Allar Jõks. 

Hääletamisest võttis osa 334 valimiskogu liiget. Allar Jõks kogus 83, Siim Kallas 81, Mailis Reps 79, Marina Kaljurand 75 ja Mart Helme 16 häält. Hääletussedeleid oli 334, tühje ja kehtetuid sedeleid polnud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles