Uudelepp: «Tallinn aitab» on ilmselge valimisreklaam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinlaste postkastidesse potsatanud brošüürid «Tallinn aitab!»
Tallinlaste postkastidesse potsatanud brošüürid «Tallinn aitab!» Foto: Toomas Huik

Hea valimistava valvur, suhtekorraldusekspert Agu Uudelepp leidis, et nädalalõpul paljude tallinlaste postkastidesse jõudnud Edgar Savisaare fotoga värviline trükis sellest, kuidas Tallinn aitab, on ilmselge valimisreklaam ja sellega on head valimistava rikutud.

«Eelmise analoogilise reklaami, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi pildiga Kredexi pakutavate teenuste tutvustuse juures pakkusin välja kolm küsimust, millele tuleks vastata. Samad küsimused kehtivad ka praegu,» märkis Uudelepp portaalis valimised.err.ee.

«Esiteks, kas sellist infot on vaja saata just sellistele inimestele, st kas kõik Tallinna elanikud vajavad teavet, kuidas linnalt tuge saada. Vastus on ei,» vastab Uudelepp ja selgitab, et sellist infot tuleb anda vaid neile, kel seda tarvis. «Ja selleks pole vaja läikpaberil värvilist trükist, piisab lihtsast ühevärvitrükis kirjakesest. Tuleks märksa odavam ja efektiivsem.»

«Teiseks, kas just selle poliitiku figureerimine just sellel materjalil on vajalik, st kas linnapea peab oma pildi ja kaaskirjaga inimeste poole pöörduma. Jälle ei. Need, kes seda teavet ei vaja, viskavad reklaami minema niikuinii, sõltumata juuresolevast pildist. Need, kes teavet vajavad, loevad endale olulise osa läbi ka siis, kui seal mitte ühegi poliitiku pilti juures ei ole,» märkis Uudelepp.

«Kolmandaks, kas seda infot on vaja jagada just praegu, st kas Tallinna pakutavad aitamisvõimalused on praegu aktuaalsemad kui enne või pärast aktiivse valimiskampaania perioodi. Taas ei.»

«Järelikult on tegemist ilmselge valimisreklaamiga, kus alltekst selge: vali Keskerakond ja tema esimees, siis hakkab riik samamoodi toetama. Riigi tasandil ei ole erinevalt eelmistest parlamendivalimistest Keskerakonnal võimalik tehtud-kampaaniat korraldada, järelikult tehakse seda kohaliku tasandi abil,» märkis Uudelepp.

Head valimistava rikuti

Küsimusele, kas head valimistava on rikutud, vastab Uudelepp viitega tava kahele esimesele punktile. Tava esimene punkt ütleb: «Kõik valimiskampaaniaga seotud kulud rahastatakse üksnes erakonna, valimisliidu või kandidaadi eelarve kaudu, mis avalikustatakse pärast valimisi.» Teine punkt: «Avalikke vahendeid, välja arvatud erakondadele riigieelarvest määratud tegevustoetus, kasutatakse vaid tingimustel, mis on kättesaadavad ka teistele valimistel osalevatele nimekirjadele ja üksikkandidaatidele.»

«Karta on, et see materjal trükiti siiski linna raha eest. Sellisel juhul on tegemist hea valimistava otsese rikkumisega,» järeldas Uudelepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles