Tsahkna: sotside ja IRLi liitumise küsimus on absurdne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Peeter Langovits.

Isamaa ja Res Publica poliitsekretäri Margus Tsahkna hinnangul on sotside ja IRLi liitumise küsimuse asetus absurdne, sest IRL on parempoolse maailmavaatega rahvuslik-konservatiivne erakond ja sotsid selgelt vasakpoolne partei.

Tsahkna toonitas, et kahe partei kõige suurem eristumine on maksupoliitikas – kui IRLi ei soovi tema sõnul inimesi maksude ja regulatsioonidega ülearu koormata, siis  sotsid keskenduvad sellele, kuidas ühiskondlikku rikkust ümber jagada.

«See on IRLile maailmavaateliselt võõras. Sotside esitatud valimisprogramm viib Eesti kiirelt pankrotti,» väitis Tsahkna.

Tsahkna tõstis ka esile, et kui varem oli koostöö sotsidega valitsuses võimalik, siis nüüd on sotsid lähenenud kiirelt Keskerakonna programmile – näiteks astmelise tulumaksu kehtestamine.

«IRL on sellele ühemõtteliselt vastu ja ei osale valitsuses, mis sellist asja kavandab,» väitis ta.

Tsahkna sõnul on IRLi teiseks prioriteediks rahvusliku julgeoleku tagamine ja nad seisavad palgaarmee vastu ning kaitsekulutuste säilimise eest, kuid sotsidele ei ole need teemad nii olulised ja pigem meenub soov kaitsekulusid pea poole võrra vähendada.

Tsahkna hinnangul tuleneb vähemalt osa sellest, et sotsiaaldemokraate on nimekirjas väheks jäänud ja sotside nime all pääseb riigikokku hulk rahvaliitlasi, kes veel mõni aeg tagasi oma juhti Villu Reiljani agaralt kaitsesid.

«Varem asju ausalt ajanud sotsiaaldemokraadid on «uue alguse» sildi all kasutusele võtnud peibutuspartide taktika,» ütles Tsahkna.

Poliitsekretäri arvates võib ajakirjaniku Kalle Muuli arvamus, et IRL liigub vasakule, tuleneda parem- ja vasakpoolse poliitika vanamoodsast käsitlusest. IRLi kaks lubadust on keskendunud kahele teemale: haridus ja iive.

«Erakond, kes neisse ei investeeri, pole ei parem- ega vasakpoolne, vaid lihtsalt rumal,» sõnas Tsahkna.

Ajakirjanik Kalle Muuli ütles pühapäevases raadiosaates «Olukorrast riigis», et tema hinnangul võiksid Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ühineda ja moodustada tugeva vasakpoolse partei.

«Pärast Res Publicaga ühinemist on vana konservatiivne ja alalhoidlik Isamaaliit muutunud kõvasti vasakpoolsemaks ja populistlikumaks,» väitis Muuli.

Jaanuari keskel väitis politoloog Rein Toomla, et kõik erakonnad peale IRLi on muutunud eelmiste valimistega võrreldes parempoolsemaks – IRL on jäänud varasemaga samale kohale, kuid tema kõrval seisavad nüüd isegi sotsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles