Ott Lumi: kuu aega enne

Ott Lumi
, TLÜ avaliku poliitika lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Erakogu

Riigiteadlane Ott Lumi teeb Postimees.ee Riigiteaduste valimisblogis ettepaneku arutleda enne valimisi ennekõike neljal konkreetsel teemal ning juhib tähelepanu, et valimisdebatt lõpeb tõenäoliselt juba nädal enne valimisi – sest siis algavad suusatamise maailmameistrivõistlused.

Olen võtnud enda peale raske ülesande võtta valimisblogis kokku eelmise nädala kampaania võtmemärksõnad ja pakkuda välja mõningaid juhtniite, mis võiks olla algava nädala kampaaniateemad.

Valimisteni on jäänud neli nädalat. Kuna 26. veebruar algab suusatamise MM, siis võiks öelda, et valimiskampaania lõpuni on 3 nädalat.

Eelmise nädala domineerivat kampaaniateemat on võimatu välja tuua. Miks? Sest kampaania debatt on endiselt väga hajus ja keskseid teemasid ei ole väljakujunenud.

Muide, olukorras, kus selgeid debati piirjooni teemade ja lubaduste lõikes ei ole välja kujunenud, on ilmselt senisest kaalukam roll valimisdebattidel, kus erakonnad peavad oma seisukohtade rõhuasetusi tutvustama.

Siiski, siiski. Ilmselt võiks eeldada, et algaval kahel nädalal võtab meedia ette katse lahata suuremate erakondade põhilubadusi. Mis need on?

Kõige märgatavamalt põhilubadustel baseeruvat kampaaniat teeb IRL. Nende puhul on ilmselt esil tasuta kõrghariduse lubadus.

Sotsid toovad kõikjal valdavalt prioriteetsena välja lapsetoetuse kolmekordistamise 19-lt 60 eurole.

Reformierakond ei tee seekord konkreetsetel põhilubadustel põhinevat kampaaniat, aga kui vaadata programmi ja lugeda sõnavõtte, siis on nendes esil majanduspoliitika. Majanduslubaduste blokis on omakorda minu meelest enim eristuv uus lubadus sotsiaalmaksule lae kehtestamine.

Keskerakonna puhul on põhilubaduste hindamine kõige keerulisem. Selgeimalt eristuv lubadus on endiselt astmelise tulumaksu kehtestamine.

Ühesõnaga, see on subjektiivne valik, aga kui kampaaniat vähegi fokusseerida, siis võiks võtta kätte ja arutleda näiteks nende 4 lubaduse üle: astmeline tulumaks, sotsiaalmaksu lae kehtestamine, laste toetuste kolmekordistamine ja tasuta kõrgharidus.

Pole saladus, et reaalset poliitika tegemise raha ei ole järgmise nelja aasta jooksul veel ülemäära palju. Seega saab uutest ja rahamahukamatest poliitikatest rakendada maksimaalselt kaks või äärmisel juhul kolm. Milliseid neist?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles