Muuli: IRL ja sotsid võiksid ühineda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi juhtpoliitikud Margus Tsahkna ja Mart Laar ning sotside juhtkonda kuuluvad Ivari Padar ja Eiki Nestor.
IRLi juhtpoliitikud Margus Tsahkna ja Mart Laar ning sotside juhtkonda kuuluvad Ivari Padar ja Eiki Nestor. Foto: Artur Sadovski

Ajakirjanik Kalle Muuli hinnangul võiksid Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ühineda ja moodustada tugeva vasakpoolse partei.

«Pärast Res Publicaga ühinemist on vana konservatiivne ja alalhoidlik Isamaaliit muutunud kõvasti vasakpoolsemaks ja populistlikumaks,» rääkis Muuli Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Siis oleks Eestis üks tugev parempoolne partei, Reformierakond, üks vasakpoolne ja siis üks vähemusrahvuse esinduspartei – Keskerakond,» loetles Muuli.

«IRLi programmi lugedes võib väga harali mulje jääda sellest erakonnast,» tunnistas ajakirjanik Anvar Samost.

«Reformierakonna programm on kaunis ideoloogiline ja maailmavaateline, valitsuses olles on käitutult aga pragmaatiliselt, et mitte öelda populistlikult ja lobigruppidele alludes. IRLi programmis on juhuslikke ja väikse toetuspinnaga punkte ja ka populismi, siis valitsuses olles on oldud maailmavaateline ja konkreetne,» sõnas Samost.

«Ajal kui IRLi programmi järgi kulutusi suurendatakse ja makse vähendatakse, räägib partei ka tasakaalus eelarvest juba järgmisel aastal, see tundub täiesti ebareaalne, eks katsuge oma peres nii majandada,» sõnas Muuli.

«Kui lugeda Keskerakonna programmi, siis Keskerakond soovib tervikuna makse vähendada, ettevõtete investeeringud jäävad maksuvabaks, sotsiaalmaksu tahetakse vähendada,» loetles Muuli. «Keskerakond on valitsusse minnes alati loobunud astmelise tulumaksu ideest.»

«Programmide kõrval tasub alati vaadata oma ringkonna valimisnimekiri läbi, et kes pole teie jaoks tundmatu, pole silma jäänud valetamise, varastamise jm taunitavaga, enamasti üks-kaks sellist nime oma ringkonnas ikka leiab,» lisas Samost.

«Oma valimiseelistust teeksin nii, et isikute mõttes võiks vabalt valida Reformierakonna nimekirja eesotsas olevaid oma ametiga hakkama saanud ministreid nagu Ansip, Ligi või Paet, programmiliselt valiks jällegi IRLi ja SDE programmidest parimaid osi,» kirjeldas Muuli oma eelistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles