Kundla: riigikogus diskrimineeritakse üksikkandidaate

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kundla
Jaan Kundla Foto: Toomas Huik

Riigikogu liikme Jaan Kundla hinnangul pole riigikogus esindatud erakonnad huvitatud sellest, et nende õigusi vähendatakse või fraktsioonitud liikmed teistega võrdsed õigused saaksid, sest häälteenamus on niigi parteide käes.

Kundla sõnul pole ta kehtiva seadusandluse tõttu alati saanud osaleda eelnõude arutelus. Riigikogu töö- ja kodukorra seaduse kohaselt saavad eelnõu esimesel ja kolmandal lugemisel sõna võtta vaid fraktsioonid ning teisel lugemisel kõik liikmed.

Lisaks on ta mitmel korral soovinud kolmapäevase infotunni ajal ministritele küsimusi esitada, kuid väidetavalt paneb riigikogu juhatus tema küsimused alati nimekirja lõppu, mis omakorda tähendab, et nendegi ei jõuta.

«Mulle on vastatud, et neil ongi selline tava, et eelistatud on fraktsioonid,» sõnas Kundla. «Üksikkandidaate riigikogus diskrimineeritakse, kuigi neil on samuti valijad.»

Kundla hinnangul tuleks seadusandlust kindlasti muuta ja niimoodi, et kõigil riigikogu liikmetel oleks võrdsed õigused ja võimalused, sest see on tema hinnangul põhiseaduse üks põhiprintsiipe.

Kundla sõnul on ta antud küsimuses pöördunud isegi õiguskantsleri poole, kuid saadud vastus oli ümmargune ja pigem õigustav.

Kundla sõnul on ta oma ametiaja jooksul muu hulgas algatanud viis eelnõud, teinud 20 arupärimist, juhtinud nelja eelnõu, pidanud 32 kõnet ja võtnud sõna 243 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles