Triinu Taul: loovust peaks olema igas eluvaldkonnas

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triinu Taul
Triinu Taul Foto: Liis Treimann

Arter palus poliittantsule mõned kaunima soo esindajad, kes kandideerivad riigikokku esimest korda. Sõna saab Triinu Taul.

Triinu Taul
26, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia tudeng, vabakutseline muusik / Eestimaa Rohelised

Mida kodused ütlesid, kui teatasite, et nüüd lähen poliitikasse?

Olid üllatunud loomulikult. Tundub, et olin viimane, kellest nad seda oleks osanud oodata. Eks oli see otsus endalegi veidi ootamatu. Õde nägi mind ETV uudistes Eestimaa Roheliste kärajatel ning küsis Skype’i kirjutades imestunult: «Mis, kas sa oled ROHELINE?» Vastasin, et ja-jah, veel täitsa noor ja roheline.

Mil viisil võiks noorus olla kandideerides voorus?

Noorus ise juba ongi voorus. Noored inimesed on särtsakad, rikkumata, hulljulged, innovaatilised, maailmaparandajad jne. Noore inimese elus on veel vähe tagasilööke ja kibestumisi, seega on suurem usk oma võimesse midagi paremaks muuta.

Kuidas peatada urbaniseerumine, mis tallab jalge alla seda, mis teile südamelähedane – pärimuskultuuri?

Tuleks minna kapitalistlikult elukorralduselt üle naturaalmajandusele. (Naerab.) Hetkeseisuga on see liiga radikaalne ja lausa utoopiline ettepanek. Enne kui üldse midagi muutub, peaks muutuma inimeste mõtlemine, väärtushinnangud ja elulaad.

Moderniseerumine ei hävita meie rahva pärandit seni, kuni me endid ühtseks rahvaks peame ja meil on soov kesta – ja selles ma ei kahtle. Pärimuskultuur on juba tegemas uuestisündi ja ma ei karda, et see jalge alla tallatakse.

On moderniseerumise suundi, mis pigem toetavad seda. Liigse linnastumise vastu aitaks maa- ja linnaelu suhte tasakaalu saamine, mille läbi muutuksid tugevamaks mõlema elupaiga väärtused.

Kus näete loomeinimesena poliitikas ja seaduste tegemises loovust?

Poliitika iseenesest ongi loov protsess, see eeldab pidevat mõtlemist, analüüsimist ja tegutsemist. Kui otstarbekas selles loodu on, see on muidugi teine teema. Eks leidub ka kunsti ja muusika vallas kohti, mis tunduvad absurdsed ja millest keegi midagi aru ei saa. Loovust peaks olema igas eluvaldkonnas, see aitab edasi liikuda.

Kui vanad poliitkollid küsivad, mida teiesugune noor inimene üldse elu kõigist keerulistest asjadest jagab, siis millega end kaitsete?

Rumal poliitik, kes nii küsib. Minu arvates seab ta sellega kahtluse alla noorte võimekuse meie elukorralduses kaasa rääkida. Noorte mõtteid mitte kuulates ja neid mitte mõistes ei suuda vana poliitkoll vastu võtta õigeid otsuseid iseenda järeltulijate tuleviku jaoks.

Õnneks pole noored ennast ka kunagi lasknud selliste inimeste niisugustest arvamustest kõigutada. Vanadel peaks hoopis olema kohustus noorematele oma kogemusi jagada.

Kas teate, et Triinu Taul...

...on kogunud sahtlisse juba palju oma laule ja muusikat, mida soovib ka plaadi peale panna ja laiema kuulajaskonnaga jagada;
...teeb meelsasti käsitööd, puunikerdusi ja savivoolimist, joonistab, maalib, laob loodus­kividest mosaiike, tegeleb fotograafiaga;
...armastab meeletult looduses ringi konnata, matkata, olgu siis Eestis või mujal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles