Politoloog: Mikseriga paistab ameeriklastel olema omaette lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla arvates võib olla kolm põhjust, miks USA saatkonna töötajad ei tõstnud 2008. aastal tulevikutegijana esile Sven Mikserit.

USA saatkond tõstis 2008. aasta novembris esile seitse noort poliitikut, kellele ennustati poliitikataevas kiiret tõusu, kuid nende seas polnud Sven Mikserit, kes selleks ajaks oli olnud juba näiteks kaitseminister.

Toomla hinnangul võis sellele olla kolm seletust. Esimene neist oleks ratsionaalne seletus, et Mikserile ei pööratud tähelepanu seetõttu, et keskenduti kolmele suurerakonnale.

«Partei, millel on parlamendis 10 protsenti kohtadest, on enamikul juhtudel tagaplaanil,» selgitas Toomla.

Teiseks on võimalik loogiline seletus, sest toona oli SDE liidriks  Ivari Padar, keda võis pidada samuti Eesti poliitikute noorema põlvkonna esindajaks ja tema selja tagant teised noored lihtsalt ei paistnud välja.

«Kolme suurerakonna liidrid paigutusid juba keskmise põlvkonna alla ja seal tuli vahetustele mõtelda tõsisemalt,» täiendas ta.

Viimane selgitus võis Toomla hinnangul olla selles, et Mikser oli alles hiljuti lahkunud Keskerakonnast ja liitunud SDEga.

«Selliste vahetustega harjumine võtab aega ja ju siis ameeriklased otsustasid temaga pisut oodata,» sõnas ta.

USA saatkond kaardistas oma 2008. aasta novembrimemos seitse noort poliitikut, kellele ennustas poliitikataevas kiiret tõusu. Nimekirjas mainiti Kadri Simsoni, Jüri Ratase, Keit Pentuse, Margus Tsahkna, Kristen Michali, Ott Lumi ja Silver Meikari nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles