Toomla: ameeriklastel oli korralik politoloogiline haridus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Rein Toomla.
Politoloog Rein Toomla. Foto: Ove Maidla.

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla hinnangul suutsid USA saatkonna töötajad 2008. aastal väga hästi ette näha, millistest noortest võivad sirguda erakondade tipptegijad.

USA saatkond kaardistas oma 2008. aasta novembrimemos seitse noort poliitikut, kellele ennustas poliitikataevas kiiret tõusu. Nimekirjas mainiti Kadri Simsoni, Jüri Ratase, Keit Pentuse, Margus Tsahkna, Kristen Michali, Ott Lumi ja Silver Meikari nime.

«USA saatkonna toonastel töötajatel on olnud korralik politoloogiline haridus ära tundmaks ühe riigi tulevasi poliitilisi tipptegijaid,» hindas Toomla.

Toomla hinnangul ei saa saatkonna töötajatele süüks panna, et nad ei märganud kõiki – Maret Maripuud toona ja Hanno Pevkurit tulevikus.

«Võib olla ka Karel Rüütli, kuid ilmselt ei pidanud nad olulisteks tegijateks väikeparteide liidreid,» nentis Toomla.

Toomla sõnul pole ühtegi nimekirjas olnud inimest poliitikas ebaedu tabanud.

«Et Ott Lumi on poliitikast lahkunud, pole ju ebaedu,» arvas ta. «Eks seda võitu või kaotust mõõdetakse kuu aja pärast - kui mõni neist ei pääse riigikogusse, siis on see tema jaoks ebaedu. Või  kui pääsebki, aga langeb hierarhias allapoole, siis samuti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles