Rängimalt rikub valimistava keskerakondlane Olga Ivanova

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna kandidaadi Olga Ivanova valimisreklaam.
Keskerakonna kandidaadi Olga Ivanova valimisreklaam. Foto: Mihkel Maripuu

Selle nädala hea valimistava «autahvlil» tõusis kõrgeimale kohale Põhja-Tallinna linnaosa vanema asetäitja Olga Ivanova, kellest avaldati linnaosa lehe 21. jaanuari numbris seitse portreefotot.

Vabaühenduste liidu EMSL eestvedamisel koostatud hea valimistava (www.ngo.ee/valimised) iganädalasele «autahvel» pannakse kokku vabatahtlike valvurite poolt, kes reastavad kampaanianäiteid, millest inimesed EMSLile teada on andnud.

Näidete puhul hinnatakse viiepallisüsteemis, kui kaugele on sellega valvurite meelest heast valimistavast mindud – hinne 1 tähendab, et probleeme hea tava rikkumisega pole ning 5, et tegu on väga tõsise hea tava rikkumisega. Jooksvalt kommenteeritakse näiteid ERRi valimisveebis http://valimised.err.ee/valvurid

Selle nädala tulemuste koostamisel hääletasid valimistava valvurid Agu Uudelepp, Daniel Vaarik, Ivi Proos, Juhan Kivirähk Liisa Sveningsson Past, Mari-Liis Jakobson, Marek Reinaas, Sergei Metlev ja Sulev Valner.

Uute tulijatena hinnati järgmiseid näiteid:

6. koht: Keit Pentuse reklaamkiri Tallinna valijatele, kus pole öeldud, et tegu on Reformierakonna kandidaadiga – 2,3

Heas valimistavas on punkt, mille kohaselt kandidaat ei varja oma erakondlikku kuuluvust. Valimistava valvurite hinnangul on Reformierakond valija jaoks küll tuntum kui partei aseesimees Pentus, ent arvestades Pentuse staaži poliitikuna ning erakonna hüüdlause kasutamist kirjas, ei tohiks teadlikul valijal olla probleemi poliitiku ja partei kokkuviimisega. «Samas teab ka toidutehnoloog, millised pakendil kajastatud E-ainetest on sööjale ohutud ja millised mitte, reatarbija seda niisama lihtsalt mõista ei pruugi,» ütles politoloog Mari-Liis Jakobson.

5. koht: poliitikute mõõdutundetu püüd enne valimisi nähtaval olla, näiteks eelmisest nädalast Edgar Savisaar Tallinna Tööbüroo esimese «kliendina» ja veidi hiljem kopajuhina Maleva 18 maja lammutamas või välisminister Urmas Paet vahendamas ministeeriumi pressiteadetes ka kõige triviaalsemat informatsiooni, näiteks lennukite väljumisaegade kohta – 2,4

Valimistava näeb ette avalike vahendite mittekasutamist kandidaatide isiklikuks upitamiseks, kuid nende näidete puhul leiti, et piiri poliitiku töö ja kampaania vahel on sellistel puhkudel keeruline tõmmata ning vähemalt täiendav kulu maksumaksjatele on väike. «Kui poleks valimiskampaania aeg, oleks see päris naljakas,» ütles sotsioloog Ivi Proos. «Näiteks võiksid tallinlased linnapead koos oma kopaga avalikult hädaabi töödele appi paluda.»

4. koht: Minister Juhan Partsi pildi ja pöördumise kasutamine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi otsepostitusmaterjalil korterelamute renoveerimistoetuste taotlemisest – 3,7

«Seda infot ei olnud vaja nii laiale ringile saata ning ministri nimi ja pilt ei lisanud sisulist väärtust,» kommenteeris suhtekorraldaja Agu Uudelepp. «Seega on head valimistava riivatud, lendleht oleks võinud vabalt olla ilma viiteta poliitikutele.»

3. koht: Sirbi peatoimetaja, roheliste nimekirjas kandideeriva Kaarel Tarandi poliitilised seisukohavõtud suuresti maksumaksjate rahast ülal peetavas ajalehes – 3,8

Valvurite hinnangul on teema problemaatiline, kuna ka üleriigilised päevalehed on suuremas osas katkestanud oma kolumnistilepingud poliitkandidaatidega. «Miks on Sirbil Kaarel Tarandi osa madalam kriteerium, kui näiteks Eesti Päevalehel näiteks Leo Kunnase osas?» küsis suhtekorraldaja Liisa Sveningsson Past. «See, et Tarand on oma lehe peatoimetaja, teeb olukorra vaid halvemaks, sest tal on hoovad ja kohustus tüürimaks Sirbi kurssi. Riigi rahastus lisab sellele vaid pikantsust. Sa oled kas poliitik või ajakirjanik, üleriigilisel tasandil mõlemat ei tehta.»

2. koht: Nõmme linnaosa kulul trükitud ja levitatud lendlehed linnaosavanema Rainer Vakra (Keskerakond) pildiga, millega kutsutakse uuele liuväljale soodushinnaga uisutama – 3,9

Reklaamispetsialist Marek Reinaas ütles, et poliitiku eksponeerimine liuvälja reklaamil ei ole sobiv. Teiste samalaadsete näidetega võrreldes teeb Vakra flaieri halvemaks sealt jääv mulje, nagu pakuks soodustust poliitik isiklikult. Vakra sõnul maksis reklaamide toomine ja levitamine koos käibemaksuga veidi üle 1100 euro ning tema pilti kasutati tähelepanu tekitamiseks, kuna tegu on tuntud sportliku noormehega.

1. koht: Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitja Olga Ivanova seitsme portreefoto avaldamine linna raha eest ilmuva lehe «Põhja-Tallinna Sõnumid» 21. jaanuari numbris – 4

Kahes keeles kokku 12-leheküljelisena ilmuvas väljaandes on kokku 14 poliitiku paraadportreed, sotsiaaldemokraadist Jaak Juske erandiga kõik ülejäänud Keskerakonnast: abilinnapea Deniss Boroditš, linnaosa vanem Karin Tammemägi ja tema asetäitja Olga Ivanova, kelle pilte leiab ajalehest lausa seitse.

«Seos ehitus- ja heakorrateemadest pajatavate artiklite ning seksika sekretäri olekuga šleifiga pluusis poliitiku fotode vahel on pehmelt öeldes puudulik ja kauni keskerakondlase pildi kasutamine pole kuidagi õigustatud,» hindas Liisa Sveningsson Past. Lehe toimetaja, samuti Keskerakonda kuuluva Rene Riismaa sõnul aitavad pildid tekitada lugejal sidet artikli kirjutanud isikuga. «Kes siis veel peaksid linnaosa lehes sõna võtma kui mitte linnaosa vanem ja tema asetäitja?» küsis Riismaa. «Nende erakondlik kuuluvus ei oma siin mingit tähtsust.»

Eelmisel nädalal moodustasid tava vastustajate esiotsa IRLi otsus võtta kampaania-aktivistid nõunikena ministeeriumide ja maavalitsuste palgale (4,3), Tallinna linnaosavanemate poseerimine linna raha eest korraldatava ja reklaamitava tervisepäeva plakatil (4,2) ning abilinnapea Deniss Boroditši allkirjaga kutsed perepäevale, mida ta levitas lasteaedades (4,1).

Järgmine edetabel avaldatakse 9. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles